تشخیص عسل مرغوب

(یکشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۵) ۱۱:۰۰

عسل طبیعی حاصل از زنبور دارای بهای بالایی است و برعکس موادی مانند گلوکز مایع که از کارخانه های نشاسته و گلوتن به دست می آید به مراتب ارزان تر بوده و دارای ویژگی های ظاهری کم و بیش شبیه عسل است،

به همین جهت افراد سودجو گلوکز مایع را با مقداری اسانس عسل، موم و رنگ مخلوط کرده و به جای عسل به فروش می رسانند.این کار در برخی کشورها در حد صنعتی هم متداول بوده و پاره ای از کارخانه ها، گلوکز مایع حاصل از نشاسته سیب زمینی را با مواد رنگی و معطر مخلوط نموده و به جای عسل به بازار عرضه می کنند. تقلب در عسل ممکن است با اضافه کردن شکر و گلوکز مایع به مقداری عسل طبیعی انجام گیرد. نوع دیگر تقلب در عسل به این ترتیب صورت می گیرد که زنبورداران در اطراف لانه زنبور مقداری شکر، شیره خرما،شیره انگور یا شیره سایر میوه ها دارای مقدار زیاد فروکتوز قرار می دهند. به این ترتیب زنبورها به جای استفاده از شهد گل ها وگیاهان طبیعی برای تغذیه خود از این مواد استفاده می کنند و به این ترتیب عسل حاصل دارای تمام ویژگی های عسل طبیعی نخواهد بود.

نحوه تشخیص تقلب در عسل


برای شناسایی تقلب در عسل ساده ترین راه اندازه گیری مقدار قندهای احیا کننده و نسبت فروکتوز به گلوکز آن است. مقدار قندهای احیا کننده باید کمتر از 70 % باشد و نسبت فروکتوز به گلوکز هم در عسل طبیعی حدود 1/1 تا 2/1 است در حالی که این نسبت در عسل تقلبی برقرار نمی باشد. آزمون پلاریمتری هم مناسب است. در عمل عسل طبیعی نور پلاریزه را به سمت چپ منحرف می کند، در صورتی که اگر گلوکز مایع یا شکر به عسل اضافه شده باشد و یا این مواد به جای عسل عرضه شده باشند، در آزمون پلاریمتری نور را به سمت راست منحرف می کند. از طرفی در عسل طبیعی مقداری آنزیم های آمیلاز، کاتالاز، انورتاز وجود دارد که این آنزیم ها درگلوکز مایع و شکر دیده نمی شوند.

تشخیص عسل خوب از بد


گفته می شود که عسل خوب به هنگام ریزش از قاشق معمولا قطع نشده و به صورت مداوم ریزش می کند. همچنین موم عسل مرغوب به هنگام خوردن در دهان آب می شود در حالیکه عسل نامرغوب در دهان تجمع پیدا می کند. راهکارهای زیر برای تشخیص عسل خوب از بد توصیه شده است:
1- برای تشخیص عسل؛ سر گوگرد دار چوب کبریت را وارد عسل کرده )آغشته به عسل( سپس با فندک سعی کنید آن را آتش بزنید، اگر روشن نشد عسل خوبی است.

2- با قاشق مقداری از عسل را در ظرف آب سرد بریزید طوری که با فاصله از آب وارد آب شود.اگر مستقیم )اصطلاحا نخ عسل( در یک جا جمع شد عسل مرغوبیست.

3- ظرف شیشه ای حاوی عسل را جلوی نور بگیرید. اگر نور به راحتی از آن عبور کرد عسل خوبی نیست و باید تیره باشد.

سلمه حکیم الهی
منبع:
مرکز سلامت محیط و کار و وزارت بهداشت  و درمان و آموزش پزشکی


پست الکترونیک را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید