از اینگونه افراد از علیرضا راشدیان همکار عزیز ما در پتروشیمی شهید تندگویان می توان نام بردکه علی رغم فعالیت شغلی خود درسطح داور بین المللی نیز فعالیت می کند این ماه در نشریه خانواده پتروشیمی بر آن شدیم تا گفتگویی صمیمی با این چهره از جامعه تنیس کشور داشته باشیم ،شرح کامل گفتگوی ما را با ایشان بخوانید:
لطفا خودتان را معرفی فرمایید؟
اینجانب علیرضا راشدیان هستم 41 ساله متولد شهر آبادان هستم.مهندس شیمی رشته صنایع پتروشیمی و کارمند پتروشیمی شهید تندگویان وسرپرست مهندسی فرایند کارخانجات شیمیایی می باشم.
به چه دلیل داوری را برای ورزش انتخاب کردید ؟
من ابتدا بعنوان ورزشکار در رشته تنیس روی میز فعالیت می کردم ولی بدلیل قبولی در دانشگاه و کمبود وقت جهت فعالیت حرفه ای در رشته تنیس روی میز که نیازمند تمرینات مداوم می باشد به داوری در این رشته روی آوردم .
از شروع ورود به عرصه داوری بگویید؟
از سال 1372 وارد عرصه داوری شدم .
چراداوری تنیس را انتخاب کردید؟
چون من در رشته تنیس روی میز بعنوان ورزشکار فعالیت میکردم به داروی در همین رشته روی آوردم.
چطور شد که داوربین المللی شدید؟
داوری تنیس روی میز رده های مختلف دارد. داور درجه 3 و 2 و 1 و سپس داور ملی و سپس داوری بین المللی میباشد و پس از 18 سال داوری در رده های مختلف و کسب تجربیات لازم و همچنین پس از آزمون های عملی و تئوری مختلف در سال 1390 موفق به اخذ رتبه داوری بین المللی شدم.
برای رسیدن به جایگاه داور بین المللی شدن چه مراحلی را باید طی کرد؟
داوری تنیس روی میز از داوری درجه 3 آغاز میگردد و در فواصل زمانی معین و مقرر با شرکت در کلاسهای آموزشی قوانین و مقررات این رشته و همچنین انجام تست های عملی و تئوری و با شرط حضور در مسابقات و کسب تجربه لازم امکان ارتقا وجود دارد و به این ترتیب داوری درجه 2 و سپس درجه 1 و پس از آن درجه داوری ملی و بین المللی میباشد . آزمون داوری بین المللی بصورت همزمان در سراسر دنیا برگزار میگردد و بر اساس سهمیه آن سال در دنیا تعداد محدودی از شرکت کنندگان واجد الشرایط موفق به کسب رده داوری بین المللی میگردند .
آیا برای داوری به کشوری هم سفرکردید یا خیر ؟
در مسابقات ترکیه و آلمان داوری نموده ام ولی بدلیل شرایط خاص شغلی و گرفتاری های موجود کمتر امکان حضور در مسابقات بین المللی را می یابم
درچه مسابقات شاخصی داوری کردید؟
من از سال 1378 تا کنون در تمامی دوره های لیگ دسته 1 و لیگ برتر داوری نموده ام و آخرین داوری من مربوط به دیدار فینال سال جاری لیگ برتر مابین پتروشیمی بندر امام و دانشگاه آزاد بوده است . همچنین به دفعات برگزاری مسابقات در رده صنایع پتروشیمی و وزارت نفت در این رشته بر عهده اینجانب بوده است .
اگر داور نمی شدید در چه رشته ای دیگه دوست داشتید فعالیت کنید واینکه سابقه فعالیت در رشته های ورزشی دیگر را هم دارید؟
من علاقه مند به داوری در رشته فوتبال میباشم . در سالهای گذشته در این رشته بصورت آماتور فعالیت میکردم .
داوری چه تاثیری درروحیه وزندگی شما داشته است؟
داوری فرصت خوبی در جهت خروج ازمحیط پر استرس کاری و کسب تجربیات جدید وهمچنین آشنایی با دوستان جدید میباشد.
مشکلات شما درحوزه داوری تنیس روی میز چیست؟
عدم توجه کافی به این رشته از سوی مسئولین ورزش از مشکلات این رشته میباشد و به مانند سایر رشته ها این رشته در سایه فوتبال قرار گرفته است .علیرغم آنکه اینجانب داوری در این رشته را بعنوان منبع درآمد مد نظر قرار ندارم ولی دستمزد ناچیز داوری از مشکلات عمده این رشته میباشد .در مسابقات بین المللی نیز هزینه سنگین ایاب و ذهاب بر عهده خود داوران است که این موضوع سبب عدم تمایل داوران این رشته جهت شرکت در مسابقات بین المللی و کسب تجربیات با ارزش میباشد.
راهکار مناسب برای توسعه تنیس از نگاه شما چیست؟
راهکار اول برای توسعه این ورزش همگانی نمودن آن در جهت جلب علاقه مندان و همچنین کار بر روی رده های سنی پایه ( نونهالان و نووجوانان ) میباشد در تمامی کشورهای پیشرفته در این رشته نظیر چین این رشته در مقاطع ابتدایی پس از استعداد یابی بصورت حرفه ای آموزش آغاز میگردد .
با توجه به هزینه های بالای وسایل ورزشی در این رشته حمایت مسئولین از نونهالان و نوجوانان در ابتدای راه آغاز این رشته کمک بزرگی میتواند باشد.
حمایت ها از سوی مسئولین استان از داوران خود چطور بوده است؟
در این زمینه حمایتی نشده است .
چند داور فعال بین المللی دراستان شما وکشور داریم؟
در سطح استان 4 داور مرد و یک داور زن بین المللی داریم و در کشور 76 داور مرد و 46 داور زن بین المللی داریم که حدود 30 درصد این داوران در حال حاضر فعال میباشند .
لازم به ذکر است دلیل عمده در تعداد زیاد داوران اینست که در این رشته شرایط سنی بازنشستگی وجود ندارد و این آمار ارایه شده مربوط به تمامی سالهای فعالیت این رشته در ایران میباشد
یک خاطره شیرین در دوران داوری؟
حضور در تمامی رقابتها بدلیل جو مثبت مسابقات در این رشته خاطره خوش میباشد .
الگوی ورزشی شما در داوری کیست ؟
جناب آقای علیرضا حجازیان و محمود رهیده که از پیشکسوتان داوری این رشته میباشند و علاقه اینجانب به ایشان بدلیل تسلط بر قوانین این رشته ، سرعت عمل و قاطعیت در تصمیم گیری میباشد.
سقف جاه طلبی بعنوان یک داور بین المللی برای شما تا کجاست ؟
کسب رده بلوبج در داوری این رشته میباشد که یک رده ممتاز در داوری بین المللی میباشد . همچنین حضور در المپیک از آرزوهای من میباشد
بعد پایان دوران قضاوت چکار خواهید کرد ؟
در رشته داوری سن بازنشستگی وجود ندارد
چطور سطح امادگی جسمانی ودانش داوری خود را بالاترین سطح نگه می دارید ؟
با انجام ورزش بصورت مرتب از نظر جسمانی و با مطالعه دایم قوانین و به روز آوری اطلاعات از نظر دانشی خودم را در بالاترین سطح نگه میدارم .
آیادر طول سال از شما تست امادگی جسمانی گرفته می شود وکلاس توجیهی برای داوران برگزار می شود ؟
تست آمادگی جسمانی نداریم ولی کلاس توجیهی داوری و آشنایی با تغیرات انجام گرفته در قوانین جهت داوران لیگ وجود دارد .
انتظار یک داور از مسولان داوری و برگزاری مسابقات تنیس چی هست ؟
عدم تبعیض و در اختیار قرادادن فرصت های پیشرفت به داوران واحد الشرایط و فعال بصورت مساوی
ازسوی پتروشیمی تندگویان هم حمایت می شوید ویا داوری درآنجا می کنید؟
اغلب مسابقات این رشته در سطح مجتمع و همچنین مجتمع های موجود در منطقه و همچنین شهرستان توسط اینجانب انجام میگردد. و مسئولین امور ورزش در مجتمع همیشه از اینجانب حمایت نموده اند.