و این درحالیست که همه ما یا اوقات فراغت داریم و یا باید حتما داشته باشیم. البته برنامههای هر فرد و گروهی در اوقات فراغت، متفاوت است، مثلاً فعالیتهای کودک با پیر یا با جوان و ... در هنگام فراغت شان با هم فرق دارند. بنابراین هرکسی برای اوقات فراغتش یک برنامهای دارد که به سلیقه، نیازهای روحی و روانی، سن و توانایی مالی فرد بستگی دارد.
روانشناسان اوقات فراغت را، زمانی میدانند که کارهای ضروری یا وظایفمان را انجام دادیم و میخواهیم به فعالیت شادیآور و مورد علاقهمان بپردازیم، تا خستگی کارهای روزانه از تنمان بیرون آید و با روحیه بهتر و نیروی بیشتری به بقیه کارها ادامه بدهیم . هدف از فعالیتهای اوقات فراغت کسب آرامش و جدید قوای بیشتر است.
درواقع یکی از کارکردهای اساسی اوقات فراغت، رفع خستگی و تامین استراحت فرد است. کار مداوم بدون صرف زمانی برای رفع خستگی موجب پایین آمدن بازده عمل میشود، اما هدف از این اوقات، بطالت نیست، بلکه زمانی است که فرد به تمدد اعصاب میپردازد و حاصل آن افزایش بازده است .درحقیقت پرکردن اوقات فراغت یک هنر است که باید آن را آموخت.
رهنمودهای عملی برای اوقات فراغت
- وارد شدن به دنیای هنر و علم و ورزش
- نواختن سازهای مورد علاقه، سرودن ترانه، آواز خواندن
-مطالعه کردن، مطالعه یکی از بهترین راههای بهینهسازی اوقات بیکاری است
-شرکت در ورزش های همگانی مانند راه پیمایی و کوهنوردی یا تمرین ورزش های مورد علاقه
-از زاویه تنوع و تفریح به ورزش های مختلف نگریستن، مانند: بدمینتون، والیبال، بستکتبال و غیره. سعی کنید به ---اتفاق اطرافیان این ورزش ها را به عنوان بازی های تفننی تجربه کنید.
-گذر در دنیای اطلاعات در عصر ارتباطات و اینترنت به همراه موتور جستجوگر گوگل و پایگاه قوی اطلاعاتی مانند ویکی پدیا که به راحتی می توان به هر موضوعی واقف شد.
- با گشتی در دنیای طنز و کمدی، قوه طنزپردازی خود را تقویت کنید و سعی کنید با ساختن جملات خنده دار و جذاب، خلاقیت خود را در این زمینه بالا ببرید.
- سفرهای کوتاه مدت و یک روزه به شهرها و روستاهای اطراف محل سکونت به کشورهای مجاور و اطراف، سبب می شود تا شما آداب و رسوم، فرهنگ، زبان، موقعیت های مختلف اجتماعی را ببینید و بشناسید.
- به دل طبیعت رفتن و در هر مناطق و از فصل های متفاوت لذت بردن مانند روشن کردن آتش در کوهستان که شبی به یاد ماندنی تر از این خواهد بودکه نشستن کنار شومینه مصنوعی در آپارتمان را تکرار کنید.
- از موزه ها، آثارباستانی، اماکن مذهبی دیدن کردن: آشنایی با آداب سنن ایرانیان باستان و گذشتگان، تجارب و اطلاعات زیادی را به ما منتقل می کند.
-از استخر ، شهربازی و تفریحات مدرن غافل نشوید زیرا طراوت و شادابی که درون آب وجود دارد بر همگان آشکار است، رفتن به شهربازی و بازی کردن در آن جا لحظات شاد خاطرات کودکی را زنده می کند و گذشته مارا به یادمان می آورد، بهترین فرصت است که خود را پیدا کنیم، ببینیم که بودیم و حال که شده ایم.
- متناسب با سن چیزهای متناسب و جدید را تجربه کنید.
-: آشنایی به یک زبان بویژه زبان انگلیسی حتما در آینده برای شما فایده خواهد داشت.
-اجرای بازی و برنامه های دسته جمعی مانند اجرای تئاتر و بازیگری را تجربه کردن
-با خانواده سپری کردن ودرکنارهم بودن که فرصت مناسبی است تا آرامش کنار خانواده را تجربه کنیم.
خلق لحظات خوش با هزینه اندکه با مراجعه به شهرداری ها وفرهنگسرا ها و برخی مکان های ورزشی که دارای تخفیف ویژه هستند می توانید لحظات خوشی را تجربه کنید.
-یکی از بهترین تفریحات برای شما میتواند ساختن یک گروه متناسب با علایق تان باشد. اگر عاشق شعر و ادبیات هستید، گروهی از ادبا و شعرای حرفهای و نوآموز تشکیل دهید.
-علاقه مندان به فوتبال و فیلمهای کلاسیک هم میتوانند با دانلود کردن تصاویر بازیهای قدیمی یا تهیه فیلمهای کلاسیک دنیا، برنامه دورهم نشینی شان را به تماشا، بحث و تحلیل درباره آنها اختصاص دهند.
- این وسط یادتان نرود که کار خیر هم موضوع خوبی برای دور هم جمع شدن است. با تشکیل یک گروه خیریه کوچک، حتی اگر موفق به جمع آوری کمترین کمک برای افراد نیازمند یا دردمند شود، تک تک اعضای آن به نشاط روحی دست پیدا میکنند و اوقات فراغتشان هم معنای ارزشمندی میگیرد.
-همکلاسیهای قدیمی، هم خدمتیهای سابق، همکاران پیشین و... میتوانند اعضای گروهی باشند که مثلا به مناسبت تولد همدیگر دور هم جمع میشوند یا دورههای ماهانه برگزار میکنند. خلاصه اینکه ارتباطتان با آدمهای قدیمی زندگی تان را به لاین، وایبر، تلگرام و ... خلاصه نکنید.
چه خوب است که تمهیدات یک برنامه مذهبی را هم برای خودمان و دوستانمان فراهم کنیم. یعنی با دقت و تحقیق، یک جلسه ختم انعام، یک دوره تفسیر و مفاهیم قرآن، یک مجلس قرائت کلام ا... ، یک برنامه گروهی زیارت اماکن متبرکه و خلاصه هر جلسه مذهبی را که متناسب با روحیاتمان باشد، انتخاب کنیم تا فشارهای روحی و غمی که به دلمان افتاده است، با مناجات و راز و نیاز با خداوند، برطرف شود.