قلعهرودخان به دلیل قرار گرفتن در طبیعت سرسبز جنگلهای گیلان، یکی از جاذبههای مهم گردشگری استان است که هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی را محور زیبایی، شکوه و عظمت بیبدیلش میکند.
این دژ با ارزش تاریخی که دارد بنابر ساختار، معماری و ویژگیهای استراتژیکی و رزمی،در تاریخ 30 مرداد سال 54 به شماره 1546 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
دلیل نام گذاری
چون این قلعهٔ تاریخی در کنار رودخانهای بنا شده، معادل باستانی «دژ رودگان» یا «روگان» (دژی که در کنار رود قرار دارد) یاتغییر یافته آن به نام قلعهٔ رودخان خوانده میشود.
این قلعه به زبان اهالی آن منطقه که تالش هستند قله رخون نامیده میشود. سپس به مرور زمان به «قلعه رودخان» تبدیل شده است.
این قلعه در دورانهای تاریخی به نامهای «قلعهٔ هزارپله»، «حسامی»، «سکسار»، «سگسار» و «سگسال» نیز خوانده شده است.
پیشینه قلعه رودخان
قلعه رودخان میراث مهمی از دژهای نظامی حکومتی در گیلاناست. این قلعه مهم تاریخی که مدت ها مرکز فرمانروایان گیلان بوده است، از بزرگترین و باعظمت ترین دژهای نظامی گیلان و حتی ایران محسوب می شود.
برخی از کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله عربها به ایران دانستهاند. در دورهٔ سلجوقیان این قلعه تجدید بنا شده و از پایگاههای مبارزاتی اسماعیلیان بوده است برسردر ورودی قلعه که اکنون در موزهٔ گنجینهٔ رشت نگهداری میشود، درج شده که این قلعه در سال ۹۱۸ تا ۹۲۱ هجری قمری برای سلطان حسامالدین تجدید بنا شده است. امیره حسام الدین دباج فومنی (مظفرالسلطان)، فرمانروای بیهپس اولین قدرت منطقهای بود که از اطاعت از صفویان سرپیچی کرد، و قلعه رود خان را بازسازی کرد تا از آنجا به مقاومت بپردازد ولی موفقیتی به دست نیاورد و به دربند گریخت و نهایتاً دستگیر و در تبریز اعدام شد.
توصیف قلعه
این قلعه با ۲۶، هکتار مساحت بر فراز ارتفاعات روستای رودخان قرار گرفته است. البته دیوار قلعه ۱۵۰۰ متر طول دارد و در آن ۵ برج قرار دارد .جالب است بدانید که این قلعه در ارتفاعی بین ۶۶۵ تا ۷۱۵ متر از سطح دریا واقع شده است و در کنار آن رودخانه ای با همین نام جاری می باشدکه از ارتفاعات سرچشمه گرفته و آب آن از جنوب به شمال در جریان است.واقعیت این است که علاقه مندان به دیدن قلعه بعد از عبور از شهر فومن، پس از گذشتن ازچند روستاهای وارد اراضی پارک جنگلی قلعه رودخان شده و باید مسیر صعود تا محل قلعه را از راه پله ساخته شده، عبور کنند.
قلعه از دو بخش ارگ (محل زندگی حاکم و حرمسرای وی) و قورخانه (محل فعالیتهای نظامی و زندگی سربازان) تشکیل شده است. ارگ در قسمت غربی این بنا در دو طبقه واقع شده و جنس آن از آجر است. قراولخانهها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنههای متعدد بر اطراف مسلط است. چشمهای نیز میان قلعه و گودترین محل آن وجود دارد.
بخش شرقی قلعه شامل دوازده ورودی، زندان، در اضطراری، حمام و آبریزگاه است. بخش غربی دوازده ورودی دارد، چشمه، حوض، آبانبار، سردخانه، حمام، آبریزگاه شاهنشین و چند واحد مسکونی که با برج و بارو محصور شدهاند، دیگر بناهای این بخش را تشکیل میدهند. ۴۰ برج دیدهبانی دور تا دور قلعه را احاطه کرده که اتاقهای هشت ضلعی آن با طاقهای گنبدی پوشانده شده است. دور تا دور دیوارها و برجها روزنههایی شیبدار دیده میشود که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی تعبیه شدهاند.
از روستای قلعه رودخان تا قلعه رودخان طبیعت بسیار زیبا و چشم اندازهای زیادی وجود دارد که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. در واقع در مسیر صعود به قلعه درختانی با قدمت طولانی به سمت آسمان قد علم کرده و نور از لابه لای شاخه های این درختان به پایین می ریزد. خاطرنشان می شود .
به دلیل قرار گرفتن قلعه رودخان در جنگلهای سبز و انبوه گیلان، این استان هر ساله میزبان حضور گردشگرانی است که برای دیدن قلعه رودخان دل به طبیعت میسپارند.