در گفتگو با حدیث اکبری مخترع جوان کشور

در صدد ایجاد دستگاه پیشرفته تر و تولید آن هستم

در صدد ایجاد دستگاه پیشرفته تر و تولید آن هستم
(سه شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۵) ۱۱:۰۹

فرزندان ایران زمین با نبوغ واستعداد خدادی خود همواره مصمم و علاقه مندند تا در همه زمینه ها از جمله توسعه و پیشرفت علم و تکنولوژی در کشور سهیم باشند .

حدیث اکبری نیز از جمله دانشجویان با استعداد و از خانواده بزرگ صنعت پتروشیمی است که دستگاهی در خصوص نانولوله ها ی کربنی اختراع کرده است . با تشکر از همکاری روابط عمومی پتروشیمی اصفهان ، نشریه خانواده پتروشیمی با ایشان گفتگویی انجام داده است که در ادامه می خوانید.
جهت آشنایی با خوانندگان ماخودتان را معرفی بفرمایید ؟
حدیث اکبری متولدسال 1375هستم. پدرم کارمند حراست پتروشیمی اصفهان است و هم اکنون دانشجوی رشته مهندسی مکانیک دانشگاه دامغان هستم.
در خصوص ثبت اختراعی که موفق به آن شده اید بیشتر توضیح دهید؟
در این پژوهش از روش تخلیه قوس الکتریکی در محلول کلرید سدیم با جریان مستقیم برای تولید نانولوله های کربنی استفاده شده است.تهیه دستگاه تولید نانولوله با روش قوس الکتریکی در محلول کلرید سدیم از دو میله گرافیتی خالص با قطر 11 میلیمتر به عنوان الکترود استفاده شد.
می توانید توضیح بیشتری دهید؟
الکترود آند دارای طولی حدود 5.5 سانتیمتر است که در طول 4 سانتیمتر قطر آن به 4 میلیمتر می رسد. کاتد نیز طولی حدود 2.5 سانتیمتر دارد. درون آند سوراخی به قطر 2.5 میلیمتر ایجاد شد تا مخلوط پودر گرافیت و کاتالیزور در داخل آن قرار گیرد. الکترودها درون ظرف شیشه ای محتوی مایع به صورت افقی و روبروی هم گذاشته شدند. محیط مایع به خنک سازی محصول و کریستالیزه شدن ساختارها کمک می کند.
برای تولید نانولوله، میان دو الکترود با استفاده از یک منبع برق، قوس الکتریکی برقرار شد. پس از برقراری قوس الکتریکی فاصله بین الکترودها تقریبا 1 سانتیمتر اندازه گیری گردید. بعد از تخلیه قوس الکتریکی به مدت 60 ثانیه دو نوع محصول به صورت رسوب کرده بر روی کاتد و معلق در محلول جمع آوری شد. محصولات معلق در محلول پس از رسوب در ته ظرف جمع آوری شده و برای پا کسازی محلول از کلریدسدیم چندین بار توسط آب مقطر شسته شدند.
قابلیت خنک سازی محلول کلرید سدیم نسبت به آب دییونیزه کاملا شناخته شده است. به عنوان نمونه حداکثر سرعت خنک ‌کنندگی محلول 11 درصد وزنی کلرید سدیم، 2670 درجه سانتیگراد بر ثانیه است، در حالی که برای آب دییونیزه 1340 درجه سانتیگراد بر ثانیه می باشد. این قابلیت به کریستالیزه شدن ساختارها نیز کمک می کند.
این روش چه مزیتی دارد؟
همچنین تخلیه قوس الکتریکی در محلول کلرید سدیم به وضوح ارزان تر از نیتروژن مایع است. از طرف دیگر تخلیه قوس در محیط های نیتروژن مایع و آب دی یونیزه به دلیل عایق بودن این مواد نامنظم می باشد، اما محلول کلرید سدیم از رسانایی الکتریکی خوبی برخوردار است، به طوریکه قوس در محلول کلرید سدیم به روش فوق العاده ای پایدار است.من دستگاه سنتز نانولوله های کربنی به روش قوس الکتریکی را به روش جدید ابداع کردم.
از نظر کارایی و نوع مصرف و کاربرد آن توضیح بیشتری دهید؟
پس از کشف نانولوله های کربنی، این مواد به خاطر خواص منحصر به فرد فیزیکی ، شیمیایی، الکترونیکی و مکانیکی، توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کردند. نانولوله های کربنی در زمینه های مختلفی از جمله نمایشگرهای گسیل ،ابربرخازن ها، باتری ها، ذخیره هیدروژن، حسگرهای شیمیایی، وسایل الکترونیکی و کامپوزیت ها کاربرد دارند.نانو کامپوزیت های کربنینانو کامپوزیت های نانولوله ای کربنی دارای استحکام بیشتری نسبت کامپوزیت های موجود و کامپوزیت های مبتنی بر نانو ذرات هستند از نظر تئوری کاربرد نانو لوله ها درکامپوزیتهابه دلیل استحکام کششی بالا مانع مصرف الیاف کربنی درکامپوزیتهاخواهدشد .خواص رسانایی یاحفاظت در برابر اشعه نانو لوله ها می توان برای کامپوزیتها ارزشمند باشد.
آیا کاربردی در زمینه پزشکی هم دارد؟
کاربرد های پزشکی کربن به عنوان یک بیوسرامیک دربیو فناوری کاربرد های وسیعی یافته و در حال حاظر نیز مطالعاتی در باره فعال سازی شیمیایی نانو لوله ها برای ساخت هیبرید های نانولوله - مولکول جهت کاربرد در داربست ها رشد سلول وبافت وبیوسنسور ها با کارایی بالا انجام گرفته است این نانولوله ها می توانند به عنوان داربست بافت سلول ها عصبی ایفای نقش نمایند از دیگر کاربردهای آن در زمینه پزشکی می توان به درمان آسیب دیدگی مغز- دارو رسانی به سلول های آسیب دیده ، از بین بردن تومور های سرطانی و ژن درمانی اشاره کرد.
چه کاربردهایی در صنعت نفت دارد؟
استفاده از نانو لوله های کربنی به عنوان نانو کاتالیست برای جذب و ذخیره سازی گاز طبیعی و هیدروزن، سولفورزدایی از نفت خام و تولید سوخت (جی تی ال)
از دیگر کاربردهای آن میتوان به استفاده در موتور خودرو، صنعت رنگ ، صنعت بتون ، حسگرها ، نمایشگر های گسیل میدانی ، ترانزیستورها، حافظه های نانو لوله ای ، درصنعت لاستیک ، ساخت نانو ماشینها ، پیل های خورشیدی و... اشاره کرد.
کاربردهای مکانیکی نانو لوله های کربنی درکجاست؟
یک نانومتر یک میلیونیوم یک متر است بنابراین علم نانو آن بخش از است که ماده را در مقیاسی بسیار کوچک بررسی می کند؛ و فناوری نانو به تولید و ساخت در مقیاس مولکولی و اتمی می پردازد، یا به عیارت دیگر با اجسام و ساختارها و سیستم هایی سر و کار دارد که حداقل در یک بعد اندازه ای کمتر از ۱۰۰ نانومتر دارند. با پیشرفت و گسترشی که علم و فناوری نانو طی چند سال اخیر داشته است انتظار می رود که به زودی تمامی زمینه های علم و فناوری را تحت تاثیر خود قرار دهد.
نانوفناوری صنایع مرتبط به مهندسی مکانیک را نیز بی بهره نگذاشته است و تحولات زیادی را از تولید کامپوزیت ها با استفاده از نانومواد تا تولید شتاب سنج هایی در اندازه نانو، ایجاد نموده است. در صنایع خودروسازی در قسمت های مختلف ماشین کاربردهای نانوفناوری را می بینیم، از شیشه های خود تمیز شو و بدنه های ضدخش گرفته تا باتری هایی با طول عمر بیشتر و وزن کمتر. در این میان نانولوله های کربنی یکی از مواد اولیه ای هستند که به علت ویژگی ساختمانی ، دارای کاربردهای مکانیکی مختلف و ویژه ای هستند.
روش مرسوم تولید نانو لوله های کربنی چگونه بوده است؟
روشهای مرسوم تولید نانولوله های کربنی، تخلیه قوس الکتریکی، رسوب گذاری بخار شیمیایی و تبخیر لیزری است. بسیاری از این روش ها نیازمند استفاده از وسایل و امکانات پیچیده و گران قیمت است.
در پژوهش شما ، از چه روش جدیدی استفاده شده است ؟
اخیرا از تخلیه قوس الکتریکی در محیط مایع برای تولید نانولوله های کربنی استفاده شده است. در این روش بر خلاف تخلیه قوس الکتریکی در محیط گازیی نیازی به استفاده از سیستم های خلأ و گاز بی اثر نیست و همین باعث کاهش هزینه تولید نانولوله های کربنی با این روش شده است. در این پژوهش از روش تخلیه قوس الکتریکی در محلول کلرید سدیم با جریان مستقیم برای تولید نانولوله های کربنی استفاده شده است.
ایا از نمونه ای مشابه اقتباس کردید؟
مدل قبلی نداشته است اما مدلی با کارکرد ضعیف تر از آن با هزینه ای بسیار بالاتر مشابه دستگاه وجود دارد.
چه کسی مشوق شما بود تا انگیزه ساخت آن را داشته باشید ؟
خودم علاقه به تحقیق درباره نانو را داشتم و پدر و مادرم نیز مشوق من بودند.
چه کسانی درساخت و الگوی آن به شما کمک کردند؟
پژوهش سرای فضیلی در اصفهان که کلاس نانو برگزار کردند و باعث شدند با نانو آشنا بشوم همچنین استاد راهنمای من آقای فروغی بودند که مواد دستگاه را برای من تهیه کردند همچنین من را با جشنواره نانو در تهران اشنا کردند که بتوانیم ثبت نام کنیم و در این جشنواره شرکت کنیم و تحقیقات فراوان از مقاله های زبان لاتین کمک شایانی بهم کردند.
هزینه آن چقدر است و چگونه تامین کردید؟
حدود یک میلیون درسال 92 هزینه آن گردید که به صورت هزینه شخصی پرداخت کردم.
به تولید رساندید؟
درحال حاضر درصدد ثبت اختراع و ثبت شرکت هستم تا بتوانم تولید نانولوله های کربنی را بیشتر کنم.همچنین در صدد ساختن این دستگاه به صورت پیشرفته تر هستم.
نخستین مقام علمی حائز اهمیتی که تاکنون کسب کردید چه بوده است؟
درسال92 در جشنواره نانو در تهران شرکت کردم و رتبه سوم کشوری را کسب کردم و همچنین نام مرا در کتاب ستارگان اصفهان ثبت کردند.
آیا در این زمینه برنامه ای هم برای آینده دارید؟دوست دارید در آینده چکاره شوید؟
با توجه به اینکه دانشجوی مکانیک هستم و همچنان درحال تحقیق بر روی دیگر ایده هایم هستم و علاقمندم در کنار رشته مکانیک رشته مواد هم بخوانم زیرا اطلاعات بیشتری درباره نانو کسب کنم همچنین میخواهم ارشدم را در رشته نانو بگیرم. اما تا الان امکان پذیر نشده است.
علت موفقیت خودتان را در چه می بینید؟چه پیشنهادی برای افرادی که می خواهند راه شما را تجربه کنند دارید؟
محبت الهی.در زمینه های مختلف فعالیت کنند تا تبدیل به یک انسان یک بعدی نشوند همچنین هر علمی نیازمند تحقیق و به روز رسانی اطلاعات است.
شرکت پتروشیمی اصفهان حمایت خودش را از فرزندان کارکنان با این افتخارات علمی چگونه نشان می دهد؟
ازجانب شرکت تشویق شده ام و عکس اینجانب به همراه ثبت اختراعم در ماهنامه پیشتازچاپ گردید.
چه حمایت های دیگری از شما صورت گرفت؟
در دانشگاه های اصفهان ، صنعتی اصفهان و بنیاد علمی نخبگان رفته ام ولی با درهای بسته روبه رو شدم.
به نظرتان با این کار چه امتیازات و پاداشی را دریافت خواهید کرد؟
من به دنبال کسب علم و پیشرفت روز افزون خودم و کشورم هستم و پاداش باعث می شود انگیزه مرا برای ادامه کار بیشتر کند که بتوانم هزینه کارهایم را راحت تر بپردازم اما اطلاعی ندارم چه امتیازی دریافت خواهم کرد.
در زمینه هنری و ورزشی هم فعالیتی دارید؟ توضیح دهید؟
در زمینه ی ورزشی تیراندازی و دفاع شخصی کار کرده ام.و درزمینه ی هنری رشته ی هنر را بطور نسبتا کامل مطالعه کرده ام و کنکور هنر هم شرکت کردم اما چون رشته ی ریاضی در اولویت بوده وقت زیادبه صرف آن نکرده ام همچنین در کلاس های نقاشی روی شیشه و طراحی شرکت کرده ام.
سخن آخر و پایانی شما؟
گام های ابتدایست برای قدم های بزرگتر و استفاده نانو در صنعت کشورمان و پیشرفت کشور و همچنین پشتیبانی مسئولین از افراد مستعد برای پیشرفت بیشتر  و حذف شدن عنوان فرار مغزها روی کشورمان.این حمایت باعث موفقیت بیشتر من در نتیجه پیشرفت کشورمان می شود.

تعداد بازدید : ۲,۲۷۱
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید