ویژگیهای قرآن و سفارشهای پیوسته ی پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) درباره ی آن سبب شد تا این کتاب به دعنوان یک راهنمای بزرگ و سعادت بخش در سراسر زندگی مردم راه یابد و همه چیز مسلمانان گردد؛ بویژه آن که مؤمنان آن روزگار جز قرآن، کتاب جامعی نداشتند و تلاوت، حفظ، تعلیم و تعلم به آن اختصاص داشت. حفظ قرآن همواره، به عنوان یک سنت و عبادت بزرگ، در میان مسلمانان مطرح بود و حتی پس از پدید آمدن صنعت چاپ نیز موقعیت خود را حفظ کرد. این امر در پرتو جایگاه والای قرآن و حفظ این جایگاه تحقق یافت.
قرآن درباره ی به خاطر سپاری کتاب خدا تنها در یک جا سخن به میان آورده است. آنجا که میفرماید: "و اذکرن ما یتلی فی بیوتکن من آیات الله و الحکمة ان الله کان لطیفا خبیرا"
حکمت و آیات الهی را که در خانههای شما تلاوت میشود، به خاطر بسپارید. (بدانید که) همانا خداوند مهربان و از همه آگاه است.
این آیه در واقع، ارزش حفظ قرآن را برای مسلمانان گوشزد مینماید. مخاطبان آیه، زنان رسول خدایند، اما از آنجا که اساس شریعت بر حفظ قرآن و سنت پیامبر گرامی (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) است، میتوان گفت: در واقع مخاطب آیه، گروهی خاص نیست و همه ی مسلمانان را مخاطب رار می دهد و همه ایشان در تمسک به قرآن و سنت و حفظ آن شریکند.
حال به سراغ حامد بهوندی حافظ کل قران و یکی از قاریان برتر استان خوزستان و کشور رفتهایم؛ پدر حامد در واحد حراست شرکت فجر انرژِی خلیج فارس شاغل است.
• خودتان را معرفی کنید.
- حامد بهوندی هستم، طلبه پایه پنج حوزه علیمه صاحب الزمان؛ متولد شهرستان باغملک و در حال حاضر، ساکن شهرستان بندر ماهشهر هستم.
• چه اتفاقی افتاد که در این مسیر قرار گرفتید؟
- خب آشنایی من با قرآن از همان ابتدای ورودم به دبستان به لطف پدر و مادرم بوده. ازکلاس اول دبستان به کلاس های قرآن مساجد شهر سربندر میرفتم.
• از چه سنی تصمیم به حفظ قرآن گرفتید؟
- سنین اول ابندایی، جزء ۳۰را حفظ کردم و بعد از آن وقفه ای افتاد تا وارد حوزه ی علمیه شدم.
• چه سالی وارد حوزه علمیه شدید و محیط آنجا چقدر در روند حفظ قرآن ثاثیر مثبت داشت؟
- سال۹۲/۹۳ وارد حوزه علمیه شدم.وقتی وارد حوزه شدم به پیشنهاد یکی از اساتید در موسسه سابقون فاز۳ بندرماهشهر به مدت ۴سال به تدریس حفظ قرآن مشغول بودم که در همان زمان موفق به حفظ نزدیک به ده جزء از قرآن کریم شدم.
• انگیزه ی فردی باعث پیگیری تان شد یا عوامل بیرونی هم دخیل بودند؟
- هم خودم علاقه مند بودم و هم پدر و دو نفر از اساتیدم برای حفظ قران بسیار مشوقم بودند. که در نهایت، سال گذشته به پیشنهاد پدرم، من به همراه یکی از دوستانم به موسسه بیت الاحزان شیراز رفتیم و حفظ کلام وحی را از آنجا پی گرفتیم.
• درباره موسسه بیت الاحزان توضیح می دهید؟
- این موسسه واقعا منشا نور است و در تربیت و تزکیه روح بسیار به انسان کمک میکند. من پیشنهاد میکنم عزیزانی که مشتاق حفظ قرآن هستند به این موسسات، خصوصا موسسه بیت الاحزان شیراز بروند.
ما در آن دوره ی یکساله، روزانه موفق به حفظ دو صفحه از قران میشدیم و در اواخر سال، روزانه ۵ جزء مرور میکردیم. طی یک سال موفق به حفظ ۲۸ جزء شدیم. دو جزء را هم از قبل حفظ بودیم.
• حفظ قرآن چه تاثیری در زندگی تان داشت؟
- از برکات حفظ قرآن این است که دید انسان را باز میکند. من این یک سالی که به حفظ قرآن مشغول بودم، مفید تر از چهار سالی بود که در حوزه بودم. البته این ضعف حوزه نیست، بلکه از خودم و اطرافیانم است. این یک سال برای من به اندازه ۵۰ سال و یا حتی صد سال تجربه بود. مسئولیت پذیرتر شدم؛ صبورتر و قوی ترم کرد و بر روی اخلاقم تاثیر مثبت گذاشت و روابطم با جامعه را بهتر کرد.
• چقدر حفظ قرآن روابط و جایگاه اجتماعی تان را تحت تاثیر قرار داد؟
- قبل از اینکه به کلاس حفظ قرآن بروم از نظر دوستان یک شخص عادی بودم و از قول دوستان بعد از حفظ قران زمین تا آسمان تغییر کردم. فهم بهتری از درس هایم پیدا کردم، حافظه ام قوی تر شد و با ارتباطم با دوستانم، صمیمانه و با چاشنی احترام شده و خودم هم از احترام و جایگاه بالایی چه در خانواده و دوستان و چه در شهر پیدا کردم.
• پیشنهاد تدریس و کار هم داشتید؟
- از برکت قرآن، پیشنهادهای زیاد کاری در زمینه آموزش و تدریس قرآن داده میشود. در حال حاضر، یک کلاس تدریس حوزه ی علمیه دارم و با سن نسبتا پایینی که دارم، در موسسه سابقون برای رده سنی دبستان مسجد مهدیه قرآن تدریس می کنم و شب های فرد با دوستان پایه متوسطه کلاس داریم.
• در مسابقات شرکت کردید؟
- در سال های ابتدایی به لطف قران و حاج اقا درویشی در شرکت پتروشمی فجر انرژی خلیج فارس، در حال حاضر هم آقای مهندس جلالی، متولی برگزاری مسابقات بودند که همیشه مقام میآوردم. در مسابقات اوقاف و شیراز در قسمت حفظ ۱۰جزء و ۵جزء مقام برتر را به دست آوردیم. اما مهمترین مقام را در مسابقات شیراز کسب کردم که بین موسسات کل کشور، مقام اول بود. شرکت پتروشیمی فجر منطقه ویژه که پدر بنده در حراست آن مشغول به کار هستند، از همان اول حفظ، هر مسابقه ای برگزار میشد، مرا معرفی میکردند. خوب است بگویم که اولین هدیه ای که به دستم رسید، هدیه مهندس جلالی بود.
حرف آخر
از مدیر موسسه بیت الاحزان، حاج اقا شاه سمنی و مدیر روابط عمومی ایشان حاج آقا شاهسواریبسیار سپاسگزارم. امیدوارم ان شاءالله پیام تشکر من به ایشان برسد.
در پایان، پیشنهادی که دارم این است که مدیران و پرسنل پتروشیمی فجر، فرصتی را برای تبلیغات قرآن فراهم کنند و به نحوی همیار قران باشند و ان شاءالله شاهد روزی باشیم که بگوییم پتروشیمی فجر انرژِی خلیج فارس، قرآنی است.
مصاحبه: قادر هادی نیا