با ایجاد این سبک جدید از زندگی و سکونت، فرهنگ آپارتمان نشینی در شهرها اشکل گرفته است و اگر بخواهیم در آپارتمان خود زندگی آرام و بدون مشکلی را داشته باشیم تمامی ساکنین آپارتمان ملزم به رعایت قوانین این سبک از زندگی هستیم و در واقع ذهنیت انسانها نسبت به نوع برخورد با همسایگان و سایر آپارتمان ها میبایست نسبت به گذشته تغییرات اساسی نماید واعتقاد به ضرب المثل «چهار دیواری، اختیاری» بسیار کم رنگ میشود.حال ما در این مطلب قصد داریم تا با آپارتمان و قوانین سبک آپارتمان نشینی بیشتر آشنا شویم.
آپارتمان چیست؟
قبل از هر چیز باید بدانیم به چه جایی آپارتمان گفته میشود؟به ساختمان های چند طبقه ای که از واحد های مسکونی مستقل به منظور سکونت و یا استفاده فضای کسب و پیشه تشکیل شده اند آپارتمان میگویند.حال بسته به موقعیت و سبک طراحی ممکن است دارای 2 الی 20 طبقه و یا حتی در مواردی بالاتر هم باشد.
مالکیت در آپارتمان به دو بخش مالکیت اختصاصی و مالکیت مشترک تقسیم میشود
بخش اختصاصی:به بخش هایی از ساختمان که تنها به شخص خاصی در قبال خرید و یا اجاره ی آپارتمان تعلق دارد بخش اختصاصی گفته میشود،مانند فضاهای داخلی یک آپارتمان مستقل،بالکن های مختص آن آپارتمان،پارکینگ ها و انباری های متعلق به آن آپارتمان مطابق اسناد اختصاصی و ...
بخش مشترک: قسمت هایی که تمامی مالکان حق استفاده از آن را دارند و برای استفاده عمومی احداث شده است و در سند اختصاصی قید نشده است ، عباتند از :
زمین زیر بنا ، تاسیسات قسمت های مشترک از قبیل چاه آب، پمپ، منبع آب، مرکز حرارت و تهویه، انبار عمومی ساختمان، اتاق سرایدار در هر قسمت بنا که واقع شده باشد، آسانسور، چاه های فاضلاب، لوله ها از هر قبیل مانند لوله های فاضلاب، برق و تلفن، گذرگاه های شوت زباله، اسکلت ساختمان، تاسیسات مربوط به راه پله، وسایل تامین کننده روشنایی، تلفن، پشت بام و تاسیساتی که در پشت بام برای استفاده عمومی احداث شده است، نمای خارجی ساختمان، محوطه ساختمان پله های ورود به پشت بام و پله های ایمنی، درها و پنجره ها، راهروها و پاگردها ، دیوارهای حد فاصل بین قسمت های اختصاصی اگر جزو اسکلت ساختمان نباشند تمامی موارد گفته شده جزو بخش مشترک بوده و کل افراد ساکن در آن ساختمان میتوانند از آنها استفاده نمایند.
در سبک زندگی آپارتمان نشینی چگونه رفتار کنیم؟
دوستانه رفتار کنیم
لازم نیست حتما با همسایه های خود معاشرت کنید اما با آنها دوستانه رفتار کنید. وقتی آنها را در راهروها، پارکینگ یا آسانسور میبینید با لبخند با آنها احوالپرسی کنید. درباره زندگی خصوصی همسایگان و رفتوآمدها سوالی نپرسید و به حریم شخصی آنها احترام بگذارید. حتما مدیر ساختمان را بشناسید و بدانید در زمان وقوع حادثه یا مشکل با چه کسی باید مشورت کنید. در جلسات حضور پیدا کنید و اظهار نظر کنید. در تصمیماتی که درباره آپارتمان گرفته میشود، مشارکت داشته باشید.
آهسته صحبت کنیم
اگر ساکن آپارتمان هستید، توجه کنید که در راهروها و فضاهای مشاء با صدای آهستهتری صحبت کنید. به ویژه وقتی صبح زود یا شب دیروقت در آپارتمان تردد میکنید، توجه کنید که ممکن است همسایههای شما کار تمام وقت داشته باشند و شب زودتر بخوابند. پس باید سکوت را حتی در آپارتمان خود رعایت کنید. شبها جاروبرقی نکشید، ساز تمرین نکنید یا مبلمان خود را تکان ندهید. متاسفانه دیوارها و پنجرههای آپارتمانها در ایران عایق شده نیستند و صداها به راحتی درآپارتمانهای مجاور به گوش میرسد. بنابراین سعی کنید در صورتی که نمیتوانید دیوارها را عایقبندی کنید، مراقب ایجاد صداهای مزاحم باشید. و سعی کنید روزها که همسایگان سرکار هستند یا روزهای تعطیل تعمیرات و تغییر دکوراسیون انجام دهید یا از وسایل ورزشی پرصدا استفاده کنید.
پارکینگ
محل پارک اتومبیل خود را بشناسید و سعی کنید اتومبیل شما مانعی برای ورود و خروج دیگر همسایگان نباشد. حتی وقتی برای چند دقیقه در خانه کار دارید اتومبیلتان را دوبل پارک نکنید. به مهمانان خود هم بسپارید که اتومبیلشان را روبروی در پارکینگ رها نکنند. اگر مجبور هستید که اتومبیل خود را در کوچه یا خیابان پارک کنید هیچگاه روبروی در پارکینگ دیگر همسایگان را انتخاب نکنید.
به همسایه خود کمک کنید
اگر یکی از همسایگان به کمک نیاز داشت حتما به او کمک کنید. اگر یکی از ساکنان آپارتمان سالمند است، هراز گاهی از او احوالپرسی کنید و در صورت نیاز به آمورش رسیدگی کنید. یادتان باشد که همیشه کمک دو سویه است و قطعا در مواقع لزوم آنها نیز به شما کمک خواهند کرد.
شارژ ساختمان
هزینه های تعمیر و نگهداری بخش های مشترک و بعضا آب و برق و گاز از طریق شارژهایی که ساکنین پرداخت میکنند،انجام میشود و در صورت عدم پرداخت به موقع ممکن است دچار اختلال و مشکل برای تمامی اعضاء ساختمان شود. شارژ و هزینههای آپارتمان را به موقع بپردازید و قوانین آپارتمان نشینی را رعایت کنید.
حیوانات خانگی
چند سالی است که نگهداری از حیوانات خانگی در بین خانوادههای ایرانی مرسوم شده است. اگر فضای کافی برای نگهداری حیوان در آپارتمان خود ندارید، بهتر است از خیر داشتن حیوان خانگی بگذرید. اما اگر فضای کافی دارید باز هم بهتر است از حیوانات کوچک و کم سروصدا در آپارتمان نگهداری کنید. به اعتقادات همسایگان خود احترام بگذارید و اگر از سگ نگهداری میکنید حتما با سبد مخصوص او را حمل کنید.
حمل زبالهها را جدی بگیرید
یکی از قوانین آپارتماننشینی تعیین ساعت دقیق برای بیرون گذاشتن زباله است. اگر آپارتمان شما به سیستم شوتینگ مجهز نیست. بهتر است هنگام حمل زباله مراقب باشید تا راهپله و آسانسور کثیف نشود. میتوانید از سطل زباله هنگام حمل آن استفاده کنید یا زبالهها را داخل کیسه زباله قرار دهید. درضمن هیچگاه زبالهها را روبروی در ساختمان رها نکنید. کیسه زباله را حتما داخل سطل زباله سر کوچه قرار دهید. با این شیوه از کثیف و بدمنظره شدن کوچه جلوگیری میکنید.
تعمیرات و تغییرات بخش های اختصاصی
در صورت نیاز به تعمیرات وتغییرات آپارتمان و بخش اختصاصی مانند انبارها،پارکینگ ها و ... حتما با مدیزیت ساختمان هماهنگ باشید و به اطلاع سایر ساکنین برسانید.
دخالت در زندگی سایر ساکنین
شما فقط اختیار واحدی را دارید که مالک آن هستید. از قوانین مهم آپارتمان نشینی این است که بدانید حق دخالت در زندگی دیگر واحدها را ندارید و نباید در زندگی همسایگان سرک بکشید.
کسب اطلاع از حقوق
قبل از اینکه در آپارتمان ساکن شوید درمورد حق استفاده از پارکینگ و انباری مطلع شوید و جای دیگران را نگیرید. خاطرتان باشد از شروط ابتدایی داشتن رابطه سالم با همسایهها این است که نه به حق دیگران تجاوز کنید و نه اجازه دهید کسی به حق قانونی شما تجاوز کند.
اجسام اضافی را در مشاعات قرار ندهید
از دیگر قوانین آپارتمان نشینی این است که کفش، گلدان و ... را در راه پله که بین ساکنین مشترک است نگذارید. در مورد اجسامی که برای تزئین و زیبایی ظاهر آپارتمان در فضای مشاع آپارتمان قرار میگیرد، همه اعضا در جلسات ساختمان تصمیم میگیرند.
حفظ نظافت آپارتمان
حفظ نظافت آپارتمان از قوانین آپارتمان نشینی است. در مکانهای مشترک مانند حیاط، راهرو و آسانسور آشغال نریزید.
برای مصرف بیشتر از حد معمول آب،برق یا گاز اجازه بگیرید
اگر میخواهید به دلایلی از آب، برق یا گاز به مقدار زیادی استفاده کنید، مثلا میخواهید غذای نذری بپزید، از بقیه همسایهها اجازه بگیرید. این عمل به خصوص زمانی اهمیت پیدا میکند که برای هر واحد قبض جدا وجود نداشته باشد در نتیجه سهم هر واحد بدون توجه به مقدار مصرف محاسبه شود.
نویسنده:نیما پرویزی مریدانی