قطاب خانگی سنتی

(دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۸) ۱۰:۳۰

جای جای ایران، خوراکی ها و شیرینی های ویژه خود را دارد. این شیرینی ها بی ارتباط با محصولات کشاورزی آن منطقه نیست. شیرینی های سنتی از جمله شیرینی های پر طرفدارند.

شیرینی هایی مثل شیرینی نخودچی، شیرینی پا درازی، شیرینی بهشتی، باقلوا، شیرینی برنجی، کاک، قطاب و … از معروف ترین شیرینی های سنتی هستند. در این بین، شیرینی سنتی قطاب بسیار پر طرفدار است که در مناسبت ها و جشن های متعدد سنتی و مذهبی مانند عید نوروز و اعیاد مذهبی در بسیاری از خانه ها پخته می شود.
قطاب، در واقع، شیرینی سنتی یزد و قزوین است و از دو بخش بیرونی(خمیر یا نان قطاب) و بخش میانی(پودر بادام، شکر، هل و…) تشکیل می شود نوعی از قطاب نیز وجود دارد که به قطاب کرمان معروف است و تنها فرق آن با قطاب یزدی در مواد میانی آن است که به جای بادام از گردو یا پسته استفاده می شود.
در این دستور با روش پخت قطاب خانگی، آشنا می شویم.

مواد لازم برای شیرینی قطاب خانگی سنتی
آرد: 3 پیمانه
ماست: نصف پیمانه
بادام پودر شده: نصف پیمانه
تخم مرغ: 1 عدد
کره: 100 گرم
شکر: 1 پیمانه
بیکینگ پودر: 1قاشق چایخوری
پودر هل: نصف قاشق چایخوری
پودر دارچین: 1 قاشق چایخوری
پودر پسته و پودر قند برای تزیین: به مقدار کافی

طرز تهیه شیرینی قطاب خانگی
مرحله اول: بکینگ پودر را با ماست مخلوط کنید تا حجم آن دو برابر شود(در خمیرهایی که ماست جزو مواد اولیه است، بهتر است بیکینگ پودر با ماست مخلوط شود نه با آرد)
کره نرم شده و نصف لیوان شکر را با هم خوب مخلوط کنید. ماست حجم گرفته و تخم مرغ را اضافه کنید و با همزن بزنید تا صاف و یکدست شود.
مرحله دوم : آرد الک شده را کم کم به مخلوط اضافه کنید ( تا اندازه ای آرد نیاز است که خمیر به دست نچسبد. (چسبندگی آردها با توجه به گلوتنی که دارد، متفاوت است، پس هیچگاه برای تهیه خمیر آرد را یکدفعه اضافه نکنید.)
سپس خمیر را درون کاسه ای که چرب کرده اید، قرار داده و روی کاسه را بپوشانید و حدود یک ساعت در جای گرمی استراحت دهید.(اگر خمیر کمی چسبندگی هم داشته باشد، پس از استراحت و جا افتادن از بین می رود، پس برای داشتن خمیر لطیف، مقداری از آرد را نگه دارید تا پس از استراحت و در صورتی که چسبندگی از بین نرفت، اضافه کنید.)
مرحله سوم: تمام مواد خشک مواد میانی قطاب ( نصف لیوان شکر، بادام، پودر دارچین و پودر هل) را با هم مخلوط کنید.
مرحله چهارم: پس از مدت زمان لازم برای استراحت خمیر را خوب پهن کنید و با یک وسیله گرد قالب بزنید؛ حدود یک قاشق از مواد میانی روی نیمه هر تکه خمیر بریزید، سپس لبه های خمیر را روی هم بگذارید و با فشار انگشتان لبه های خمیر را به هم بچسبانید. سپس از یک سمت به سمت دیگر لبه های خمیر را پیچ دهید. می توانید پس از پیچیدن خمیر با وسیله های مختلف روی خمیر طرح بیندازید.
مرحله پنجم: تمام خمیر را به همین روش آماده کنید. درون قابلمه، روغن فراوان بریزید، بطوری که قطاب در روغن غوطه ور شود. سپس تک تک قطاب ها را درون روغن داغ سرخ کنید.
قطاب را در طول سرخ شدن خوب حرکت دهید تا تمام سطح قطاب برشته و طلایی شود؛ پس از سرخ شدن، قطاب ها را درون صافی بریزید تا روغن اضافی اش گرفته شود. سپس روی قطاب ها پودر قند بریزید و با پودر پسته تزیین کنید.
نکات کلیدی
-اگر مایل هستید قطاب در فر پخته شود، کف سینی را چرب کنید، شیرینی های پیچیده شده را در سینی بچینید و مقداری رومال شیر و زعفران و روغن مایع روی آن بزنید و به مدت بیست دقیقه در فر گرم شده با دمای 180درجه سانتیگراد قرار دهید.
-برای تهیه مواد میانی شیرینی، از ترکیب سایر مغزهای خوراکی هم می توانید استفاده کنید.
-اگر به جای شکر از عسل به عنوان شیرین کننده، استفاده کنید قطاب عسلی خواهید داشت.
-در تهیه خمیر این شیرینی سنتی خوشمزه به جای ماست می توانید به همان میزان از شیر استفاده کنید.
-برای خوشرنگ تر و طلایی شدن قطاب بهتر است زمانی که آنها را در روغن می ریزید با قاشقی چوبی به طور پیوسته در روغن بگردانید.
-خمیر این شیرینی سنتی نباید زیاد در مجاورت هوا قرار بگیرد چون باعث کم شدن پف شیرینی می شود.
گرد آورنده :زهرا جعفری راد

طرز تهیه مرغ بریان خانگی در فر

مرغ بریان، غذایی لذیذ و خوشمزه است که معمولا آماده از بیرون تهیه می کنیم. از آنجا که برای پخت آن از روغن زیادی استفاده نمی شود برای کسانی که مایلند وزن خود را حفظ کنند، مناسب است. این غذا معمولا با نان خورده می شود. در اینجا طرز پخت مرغ بریان را که خیلی ساده است خدمتتان ارایه می کنیم، امیدوایم در تعطیلات نوروز از پختن و خوردن آن لذت ببرد.
مواد لازم برای مرغ بریانی:
مرغ کامل: 1و نیم الی 2 کیلویی
پیاز متوسط: 1 عدد
فلفل دلمه1:عدد
سیب زمینی 2: عدد
کره: 2 قاشق غذا خوری
آبلیمو :به میزان لازم
زعفران دم کرده : به میزان لازم
نمک و فلفل سیاه :به میزان لازم
زمان آماده سازی: 40 دقیقه
زمان پخت:30 دقیقه
برای 20 نفر
طرز تهیه مرغ بریان :
ابتدا قسمت های اضافی و شکم مرغ را بطور کامل خالی کنید و آن را خوب بشوید. دقت کنید مرغ کامل باید با پوست باشد.
در مرحله بعد، مرغ را کاملا خشک کنید و با کمک انگشت دست، طوری که پوست آن جدا نشود و به بافت مرغ آسیب نرسد، زیر تمام قسمت های پوست مرغ را باز کنید، به شکلی که فقط بین پوست و گوشت مرغ فاصله بیفتد.
تا بتوانیم گوشت مرغ را از زیر پوست مزه دار کنیم و پوست، لایه نگه دارنده آن باشد.
سپس پیاز را داخل خرد کن خرد و آب آن را جدا می کنیم.( آب پیاز را دور نمی ریزیم (.بعد فلفل دلمه را داخل پیازهای خرد شده خرد کن می ریزیم و خرد می کنیم .
پیاز و فلفل دلمه خرد شده را داخل ظرفی میریزیم و کره آب شده را به همراه مقداری آب لیمو، نمک، فلفل سیاه و کمی هم زعفران به پیازها اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
مواد مخلوط شده را به تمام قسمت های زیر پوست مرغ می ریزیم .اگر پوست مرغ در جایی باز شد و یا ممکن بود مواد زیرینش بریزید، می توانید پوست را با نخ و سوزن آشپزی بدوزید.
برای مزه دار کردن قسمت بیرونی مرغ هم، مخلوط آب پیاز را به همراه کمی زعفران و کمی آب لیمو با برس به همه ی قسمت های آن می مالیم.
مرغ مزه دار شده را در ظرف مناسب قرار می دهیم و در طبقه پایین فر از قبل گرم شده، با حرارت 180 درجه سانتی گراد و به مدت 2 الی 3 ساعت می پزیم. برای اطمینان از پخت مرغ، آن را با خلال چوبی تست کنید تا کاملا از پخته شدن آن مطمئن شوید.
مرغ پخته را با مقداری سبزیجات و سیب زمینی ها بخار پز شده و رب انار سرو کنید و هنگام قسمت کردن آن از قیچی استفاده کنید تا مرغ متلاشی نشود.

نکات گفتنی درباره مرغ بریانی
این غذا، آسان آماده می شود.
مرغ بریانی را می توانید در وعده نهار - شام - سرو کنید .
این غذا برای 2 نفر کافی است.
گرد آورنده:زهرا جعفری راد




ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید