نان، یکی از پرمصرف ترین و همچنین اصلی ترین مواد غذایی افراد است که با توجه به اینکه قابلیت شستشو و ضد عفونی را مانند سایر مواد خوراکی ندارد، نگرانی هایی را برای افراد در این زمینه ایجاد میکند.
ما در این مطلب قصد داریم توضیحاتی را در خصوص چگونگی روش تهیه و از بین بردن ویروس های احتمالی موجود در نان برای شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
راه های مراقبت و پیشگری از آلودگی
اگرقصد خرید نان را دارید، ابتدا سعی کنید جایی را انتخاب کنید که از نظر بهداشت، رعایت تمامی موارد پیشگیری و مراقبت را انجام می دهد و همچنین از کارتخوان استفاده می کند چون پول نقد خود منبع اصلی آلودگی است. قبل از خارج شدن از منزل ابتدا کارت بانکی خود را کاملا ضد عفونی کنید، یک پلاستیک تمیز و عاری از آلودگی را همراه خود داشته باشید و دستکش های خود را دستتان کنید. زمانی که نوبت به خرید شما می رسد ابتدا مبلغ را توسط کارتخوان پرداخت کنید، سپس دستکش خود را درآورده، پلاستیکی را که همراه دارید بر روی سکو یا میز نانوایی پهن کنید و از نانوا بخواهید تا نان های شما را مستقیم بر روی پلاستیک پهن شده شما قرار دهد.سعی کنید برای خنک شدن نان منتظر نمانید ( نان نرم شده بهتر از نانی است که دارای ویروس و آلودگی باشد. ) پلاستیک نان های خود را بردارید و بدون اینکه بخواهید به جایی دیگر مراجعه کنید به خانه برگردید، زمانی که به خانه رسیدید، سعی کنید نان خریداری شده را خود به داخل خانه نبرید، بلکه ازیکی از اعضای خانواده را که دستان خود را ضد عفونی کرده است بخواهید تا نان ها را از پلاستیک شما بردارد و پلاستیک آن را همانجا به سطل زباله انتقال دهید.
تا اینجا شما تمام تلاش خود را کرده اید که در حد امکان، نان های خریداری شده به ویروس آلوده نشوند، ولی باز ممکن است در مسیر انتقال به منزل به نحوی نان ها دچار آلودگی شده باشند؛ حال باید چه کرد؟ در ادامه نحوه ضد عفونی نان را نیز توضیح خواهیم داد.
ضد عفونی نان در منزل
نانی را که با رعایت تمامی موارد فوق تهیه کرده اید، به هر دلیلی ممکن است دچار آلودگی شود و یا شاید یکی از اعضای خانواده فراموش کند و بدون رعایت موارد فوق، نانی را تهیه کرده و به خانه بیاورد. حال چه اتفاقی می افتد؟ باید آن نان را به سطل زباله انداخت و مجدد برای تهیه نان اقدام کرد؟
پاسخ، منفی است. ویروس، زمانی به بدن شما انتقال پیدا خواهد کرد که شما آن نان و یا مواد غذایی را خورده باشید.
تنها راه ضد عفونی کردن نان، در معرض حرارت قرار دادن آن است و فریز کردن و سرما موجب از بین رفتن ویروس نمی شود. حرارت دادن نان در دو مرحله می تواند انجام شود.
1- بدو ورود نان به منزل و قبل از بسته بندی کردن
همان موقع که نان تهیه شده وارد منزل می شود آنها را با استفاده از وسایلی چون، توسترهای برقی، گازی ویا ماکروویو و در صورت عدم دسترسی به موارد فوق، با استفاده از ماهیتابه و قابلمه حرارت داده، بسته بندی کنید و در یخچال بگذارید.
2- هنگام مصرف نان
گاهی ممکن است نان های تهیه شده را بسته بندی کنید و در یخچال بگذارید و بعد شک کنید که نان ها به هر علتی دچار آلودگی شده است یا خیر. در این زمان، هنوز فرصت هست، شما می توانید بدون هرگونه نگرانی زمانی که نان ها را از یخچال برای مصرف خارج می کنید از بسته بندی ها خارج کنید و با حرارت دادن، ضد عفونی کنید.
نکته: یادتان باشد زمانی که نان ها را برای حرارت دادن در توستر، ماکروویو و یا قابلمه و ماهیتابه قرار می دهید، حتما بلافاصله دستان خود را بشویید، چرا که چون اگر نان ها دارای آلودگی باشند دستان شما هم دچار آلودگی می شود.
در صورتی که تمامی موارد توضیح داده شده را رعایت کنید شما می توانید اطمینان داشته باشید، نانی را که مصرف می کنید، عاری از هرگونه آلودگی و ویروس است.
امیدوارم با رعایت کردن هرچه بیشتر موارد بهداشتی به زودی از تهدید این ویروس خطرناک رهایی یابیم.
نویسنده: مریم قنبری فر- کارشناس ارشد صنایع غذای