شماره 41

خودباوری وتلاش عامل ارتقاء زنان شاغل

خودباوری وتلاش عامل ارتقاء زنان شاغل
(چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۹) ۰۸:۴۹

ماندانا بخیر نیا مشاور معاون وزیر ومدیر عامل در امور زنان وخانواده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که با سابقه 28 سال حضور در صنعت پتروشیمی از سال گذشته دراین سمت منصوب شد.مشاور امور بانوان در این گفتگو از دغدغه ها و چالش های موجود زنان وتلاش های صورت گرفته برای رفع کمبودها و بهبود شرایط شاغلین زن دراین صنعت می گوید با ما دراین گفتگو همراه باشید:

لطفا خودتان را معرفی بفرمایید ؟

متولد اول مهر 1345 در تهران هستم. در سال 1363 در رشتۀ مهندسی شیمی گرایش طراحی فرآیندهای نفت در دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شدم. در سال 1371 در شرکت ملی صنایع پتروشیمی استخدام شدم. با وجودی که مهندس شیمی بودم بنابر صلاحدید مدیر برنامه ریزی وقت، از همان ابتدا کار خود را در امور سیستم های اطلاعات مدیریت و کامپیوتر که حدود 3 سال از تاسیس آن گذشته بود، آغاز کردم.

در سال 1386 در دانشگاه علم و فرهنگ و رشته مطالعات فرهنگی که از گرایش های علوم اجتماعی است، پذیرفته شدم. ورود به این رشته با توجه به اینکه لیسانس من فنی بود، در ابتدا بسیار سخت بود اما پس از مدتی توانست بهترین دوران تحصیل من را رقم بزند.

در چه بخش ها و سمت هایی خدمت کرده اید؟

من از بدو ورود به شرکت ملی صنایع پتروشیمی تا همین ماه گذشته در امور سیستم های اطلاعات مدیریت و کامپیوتر مشغول بودم و کار خود را با برنامه نویسی شروع کردم. سپس به ترتیب در سمت های آنالیست سیستم، آنالیست ارشد سیستم، سرپرست سیستم های فنی و رئیس سیستم های فنی و عملیاتی که همگی مربوط به واحد سیستم های کاربردی بودند، تا سال 96 خدمت کردم.
سپس در این سال سمت رئیس شبکه های اطلاعات مدیریت و اینترنت شدم و به مدت دو سال رئیس شبکه بودم و در سال 98 مسئولیت واحد پشتیبانی و عملیات را به عهده گرفتم.

سمت و جایگاه فعلی خود را در سازمان بفرمائید؟

در مهرماه  سال 98در انتخاباتی که به منظور تعیین نماینده همکاران خانم برگزار شد شرکت کردم و با رای این عزیزان انتخاب شدم. تا خرداد امسال هردو مسئولیت با من بود تا اینکه پس از 28 سال امور سیستم ها را ترک کردم و به سمت مشاور معاون وزیر و مدیرعامل در امور زنان و خانواده منصوب شدم.

در سمت مشاور امور بانوان زنان چه کارهایی انجام می دهید؟

با توجه به بحران کرونا در چند ماه گذشته، اولویت تلاش در جهت ایجاد امکان حفظ سلامت برای همکارانی بوده که دارای فرزند خردسال هستند. متاسفانه در این مدت فعالیت های اصلی و زیر بنایی مانند فعالیت های آموزشی، پژوهشی و ورزشی تا حد زیادی مسکوت ماندند و امیدواریم با بهبود شرایط این فعالیت ها از سر گرفته شوند. بخش مهمی از کاری که انجام می شود مربوط به کارگروه های مختلف است که پس از مدتی تعطیلی دارند دوباره فعال می شوند. پیگیری مشکلات و درخواست های همکاران نیز همیشه در جریان است.

مشاور امور بانوان چقدر قدرت اجرایی دارد؟

اصولا کار مشاور کار اجرایی نیست که بخواهیم قدرت اجرایی او را بسنجیم، بلکه وظیفه او بررسی مسائل و ارائه طرح و پیشنهاد به مسئولین اجرایی است.

چه برنامه هایی از زمان انتصاب شما تاکنون انجام شده است؟

تا قبل از ظهور کرونا و در چند ماهی که در خدمت همکاران بودم، تلاش کردم تا برنامه های جاری را ادامه یابد. مشارکت در جلسات مشاورین، ادامه فعالیت کارگروه ها، حضور همکاران در نشست های دکتر صاحبی، برنامه های هفته سلامت و برنامه روز زن. همچنین در ادامه برنامه های این روز در 3 اسفند ماه سال گذشته، جلسه ای با حضور وزیر محترم نفت و برخی از معاونین و مدیران ایشان از جمله مدیرعامل و مدیرتوسعه منابع انسانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به همراهی تعدادی از مشاورین و مدیران زن صنعت نفت، به منظور طرح مشکلات زنان و بررسی راهکارهای حل آنها برگزار شد.

چه فعالیتهایی در دستور کار است؟

دستور کار زیاد است! از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد: شناسایی و ارتقاء جایگاه زنان توانمند و شایسته ،اجرای مستمر دوره های آموزشی با رویکرد جنسیتی ، مشارکت در مستند سازی تجارب مدیران زن - مشارکت در ارائه راهکار برای ایجاد امنیت روانی زنان شاغل ، پیگیری بهبود وضعیت شغلی زنان به ویژه اجرای قوانین مرتبط با زنان دارای شرایط خاص ، ارتباط مستمر با مشاورین زنان و خانواده شرکت های تابعه و دیگر شرکت های اصلی وزارت نفت ، ارتباط با مشاور امور اجتماعی مدیرعامل در راستای اجرایی نمودن سیاست ها و نظام نامه نحوه ایفای مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت( مورخ 1398.6.5) با تاکید بر شناسایی نیازهای اساسی زنان و دختران در جوامع محلی و تدوین برنامه بهبود وضعیت و ...

مشکلات بانوان صنعت بیشتر در چه زمینه هایی است؟

با توجه به گستردگی صنعت و همچنین تنوع نوع استخدام، مشکلات نیز متنوع است. به عنوان مثال زنان شاغل در مناطق عملیاتی با مسائلی مانند عدم تخصیص منابع سازمانی (خانه سازمانی، بلیط پرواز و ...) به دلیل سرپرست خانوار نبودن آنها و یا عدم امکان استفاده از درمان مستقیم برای فرزندان، مواجه هستند. آسیب به سلامت روانی خانم های ساکن مناطق عملیاتینیز از معضلات زنان و خانواده های کارکنان در این مناطق است.

همچنین مشکلات افراد قراردادی و ارکان ثالث مربوط به تبدیل وضعیت، مزایای متفاوت از کارکنان رسمی که به آنها پرداخت می شود و همچنین مواردی مثل عدم انجام طرح طبقه بندی مشاغل و انتصاب در سمت های کارشناسی است.

کارکنان زن رسمی نیز هم مشکلاتی از جنس قوانین جاری، مانند قانون بازنشستگی بر مبنای سن 55 سال در مقایسه با 60 سال و اعمال اجباری فرمول محاسبه حقوق و پاداش بازنشستگی بر مبنای 60 سال و یا عدم پرداخت کمک هزینه حق اولاد، دارند و هم مشکلاتی مربوط به نبود عدالت در اختصاص سمت، شایستگی و موانع انتصاب در سمت های مدیریتی دارند .

آیا برای توانمند شدن زنان و نیز اخذ پستهای مدیریتی از طریق این سمت می توان کاری انجام داد؟

با توجه به نظر مثبت دولت و بخشنامه های مرتبط با این موضوع و همچنین انتصاب های صورت گرفته در شرکت ما، امیدوارم که بتوانیم در این کار موثر باشیم.

زن موفق بودن راچگونه معنا می کنید؟

من شخصا اعتقاد زیادی به موفقیت ندارم و آنچه برای من مهم است، انسان خوب بودن است و فکر می کنم انسان ها زمانی می توانند خوب باشند که زمینه رشد و شکوفایی استعدادها و توانایی های آنها فراهم شود. در طول تاریخ بشر به دلیل عواملی چون جهل، فقر و تبعیض این زمینه رشد از بسیاری انسان ها دریغ شده که متاسفانه اغلب زنان را شامل می شود.

سبب ارتقاء زنان ونیز عدم ارتقاء آنها از دیدگاه شما چه چیز هایی می تواند باشد؟

خودباوری و تلاش می تواند سبب ارتقاء انسان باشد. با توجه به آسیب هایی که به خودباوری زنان وارد شده و تصویر گاه ضعیفی که از آنها ساخته شده، آنها باید تلاشی مضاعف کنند تا بتوانند تصویری قدرتمند نزد خود و دیگران بسازند.

از نظر شما نقش آموزش وکسب مهارت در تجهیز زنان چقدر اهمیت دارد؟

مطمئن هستم که اهمیت زیادی دارد و خوشبختانه زنان ما در این زمینه پیشرفت های چشمگیری داشته اند و هرکجا که زمینه آن فراهم بوده به خوبی پیشرفت کرده اند.

لطفا از سختی کارتان بگوئید؟

این نقش، نقش نسبتا جدیدی است و حدود مسئولیت ها و اختیارات آن هنوز به درستی تعریف نشده است. اینکه در کجاها می توانی دخالت کنی و محدوده این مداخله تا کجاست، بسیار مبهم است که در مواردی می تواند مشکل ساز شده و ایجاد سوء تفاهم کند.

شرایط شما با همکاران مردتان از چه نظرهایی مساوی واز چه نظر هایی متفاوت است؟

خوشبختانه در بسیاری از موارد شرایط مشابه است. به عنوان مثال در تعیین حقوق افراد جنسیت آنها نقشی ندارد یا مثلا برای استفاده از امکانات محمودآباد بین متقاضیان قرعه کشی می شود. اما در مواردی که نظر رئیس فرد تعیین کننده می شود، جنسیت فرد می تواند تاثیرگذار باشد. مثل انتصاب بر سمت بالاتر، اضافه کار و یا اضافات سالیانه فرد که هم در حقوق و هم در ارتقای آتی او موثر است.

متاسفانه برخی روسا و مدیران، بر اساس باورهایی که بعضا نهادینه هم شده، زنان را کمتر از مردان شایسته ارتقاء می دانند. حتی بعضی بر این باورند که چون مرد نان آور خانواده محسوب می شود، پس اضافه کاری یا پاداشی که می دهند باید به آنها بیشتر باشد.

مهمترین عامل پیشرفت زنان را چه می دانید؟

مهم ترین عامل پیشرفت از نظر من رسیدن به خودباوری است. باید استعدادها وتوانایی های خود را باور کنیم و بدانیم که می توانیم در تغییر محیط و شرایط خود و فرزندانمان موثر باشیم. اگر به دنیایی که در آن زندگی می کنیم نگاه کنیم، می بینیم که نقش زنها در توسعه و پیشرفت آن روز به روز بیشتر می شود. پس ما هم باید نقش خود را در این تغییر ایفا کنیم.

اگرشما در مقام تصمیم گیری اجرایی باشید برای بهینه سازی و ساماندهی نیروهای زن چه مولفه های را مورد توجه قرار می دهید؟

سعی می کنم با ایجاد انگیزه هایی مانند ارتقا شغلی، باعث افزایش کارآیی و هموار شدن مسیر پیشرفت آنها شوم. علاوه بر آن هرگونه کمکی به زنان که باعث شود تا آنها بتوانند نقش خود را در خانواده و بخصوص در قبال فرزندانشان بهتر ایفا کنند، نتیجه اش آسودگی خاطرشان و افزایش وفاداری آنها به سازمان خواهد بود.

شایسته سالاری در زنان ازنگاه شما چه تعریفی دارد ؟

شایسته سالاری یعنی هرکسی که شایستگی و لیاقت بیشتری برای انجام کاری دارد، فارق از جنسیت، سن، قومیت و ... ، مسئول و اختیاردار آن کار قرار گیرد.

موانعی را که برسر مشارکت زنان در عرصه های اجتماعی است نام ببرید؟

از برخی موانع قانونی اگر صرفنظر کنیم، بیشتر موانع در این مسیر موانع فرهنگی است. باورهایی که بسیاری از آنها ریشه هزاران ساله دارند و تا این باورها در ذهن زن و مرد ما تغییر نکند، مشکل پابرجاست. البته سرعت تغییرات در دنیای امروز به حدی زیاد است که همه چیز در حال دگرگونی است و این موانع هم حتما به زودی مرتفع می شوند.

به نظر شما درحال حاضر نگاه سازمان وجامعه نسبت به زنان چگونه است؟

خوشبختانه سرعت توسعه در خانواده های ما به عنوان هسته اصلی جامعه زیادهست و ساختارهای ما باید تلاش کنند تا خود رو با این تحولات هماهنگ کنند تا جا نمانند!

بزرگترین آرزوی شما چیست؟

شادی انسان ها بخصوص آنهایی که رنج بیشتری کشیده اند.

سخن آخرو پیام شما برای بانوان ؟

خودتون رو دست کم نگیرید، اگر بخواهید همه چیز می تواند بهتر شود.

تعداد بازدید : ۴,۵۰۴
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید