لطفا خودتان را معرفی فرمایید؟
سمیه شیدایی هستم متولد مرداد سال 1361، اهل تهران، مجرد و فارغ التحصیل کارشناسی مدیریت فرهنگی و بسیار علاقمند به هنر و نوشتن. دوازده سال است که افتخار همکاری باشرکت ملی صنایع پتروشیمی را دارم و تا به امروز هم در سمت مسئول دفتر انجام وظیفه کرده ام.
شما کتابی نوشته اید با نام وداع آخر؛ در خصوص انتخاب موضوع این کتاب به طور خلاصه توضیح دهید؟
این کتاب مجموعه ای است از آداب و ادعیه قبل و پس از مرگ وحیات آینده. انشاء الله چراغی باشد برای راه.سعی کردم با توجه به علائق و اعتقادات خودم ونیاز امروز بشر جهت یادآوری سفر آخرت نیاز دیدم کتابی در باب این موضوع تالیف کنم .
«اما، شاید گاهی، ایستادن در کنار مسیری که برای رفتن طراحی شده، بتواند طعم دیرین آهستگی را – لااقل برای مدتی کوتاه – در کاممان زنده کند.» به این پارگراف بسیار زیبا از معلم خوبم استاد محمدرضا شعبانعلی ارجاع می دهم و شتاب روزمره گی را یاد آور می شوم و دعوت می کنم که همگی طعم آهستگی را بچشیم و اندکی هم به سفر بزرگ فکر کنیم و خود را برای آن مهیا کنیم. این کتاب بیان آداب آن سفر است.
نویسندگی در خصوص موضوعات مذهبی چگونه است؟
به نظرم کار بسیار سخت و حساسی بود. با توجه به حساسیت موضوع و جستجو برای یافتن منابع معتبر موجود، جمع آوری و تدوین آن بسیار زمان بر بود.
چه عاملی باعث شد که به نوشتن کتاب علاقه مند شوید؟
علاقه شخصی ای که به نوشتن داشتم و احساس نیازی که از نبود این دست از محتوا وجود داشت مرا به سختی های این مسیر پر فراز و نشیب سوق داد.
آیا باز هم دوست دارید کتابی تألیف کنید؟
حتماً در آینده ای نزدیک مجدداً قلم در دست می گیرم. وقتی مرور می کنم که راه سختی رو طی کرده ام اما بسیار علاقه مند هستم که دوباره در این مسیر قدم بردارم. ولی به دلیل تمرکز بر روی آموزش پروژه های هنری مانند گرافیک، تدوین فیلم و عکاسی که مشغول فراگیری آنها هستم مرا از امر نوشتن برای مدتی دور کرده است.
از تجربه خودتون در این زمینه بگویید؟
خوشبختانه من به نوشتن علاقه زیادی داشتم که توانستم با توجه به مشکلاتی که برای نوشتن در زمینه تهیه و تدوین محتوا و فرآیند بسیار سخت و هزینه براست، انتشار کتاب را پشت سر بگذارم. این تازه اول راه هست. پس از سپری شدن این همه سختی مشکل بزرگتر، نشر آن هست که واقعاً موجب شده که کسانی که دست به قلم هستند از راه بمانند. هزینه های بسیار بالای تولید کتاب و بدتر از آن مشکل بازگشت سرمایه نیز باید به این مشکلات اضافه نمود.
بازخورد و میزان استقبال از موضوع این کتاب را بیان فرمایید؟
تایید و تحسینی که از اهل فن و مخاطبین گرفتم خدا را شکر عالی بوده به همین خاطر این تشویقی بود برای دست گرفتن مجدد قلم و البته پیشنهاداتی که برای نوشتن مجدد به من انتقال داده شد.
نظرتان راجع به کتاب خواندن و تشویق افراد به این مساله چیست؟
مطالعه کتاب در تعالی روح آدم مؤثر است، تجربه جهانی نشان می دهد که رشد و توسعه تمدنها، ریشه در رشد فکری و فرهنگی هر جامعه دارد.تحقیقات علمی ثابت کرده یادگیری از طریق خواندن، نسبت به ابزارهای بصری نظیر ویدئو و تلویزیون بهتر صورت میگیرد. چرا که خواندن، ذهن فرد را به تفکر و تجسم وا میدارد. در حالی که در ویدئو و تلویزیون مغز نیازی به تجسم ندارد و ذهن در حالت منفعل باقی میماند.
خواندن کتاب فواید جسمی فوق العاده ای هم دارد. تأثیر مطالعه و کتابخوانی در ایجاد آرامش از کارهایی نظیر گوش دادن به موسیقی و پیاده روی به مراتب بیشتر است. و افرادی که اهل مطالعه هستند خواب راحت تری دارند. خواندن کتاب به تقویت حافظه کمک می کند. به نظر بنده باید به مطالعه عادت کنید بهتر است هدفهای کوچکی در نظر بگیرید و هر روز به آن عمل کنید. با انجام این کار به تدریج کتابخوانی به بخشی از زندگی شما تبدیل خواهد شد و میتوانید کم کم میزان مطالعه خود را افزایش دهید. زمان و مکان مشخصی را در نظر بگیرید و همیشه در آن مطالعه کنید. با انجام این کار ذهن شما شرطی میشود و وقتی در آن زمان و مکان قرار میگیرید، ذهن شما متمرکز میشود و برای مطالعه آماده میشوید.
چگونه نویسندگی را شروع کنیم؟
اولین اصل در نویسنده شدن، خود باوری است. شما باید تمامی انرژی های منفی را از خود دور کنید. پس اولین گام نویسنده شدن، رهایی از تمام مانع های ذهنی است که برای خودتان درست کرده اید. برای نویسنده شدن نیاز دارید که فضا را برای خودتان آماده کنید.
اصل بعدی در نویسنده شدن تفکر است. در کتاب ها دنبال سوژه بگردید و آن سوژه ها را با برگه ای که پر از ایده های خود کرده اید، تطابق دهید. خواهید دید که چه میزان از ایده های شما و یا اتفاقات روزمره ی شما به سادگی هر چه تمام تر تبدیل به یک داستان و یا یک کتاب علمی شده اند. یک اصل مهم دیگر در نویسنده شدن باید اطلاعات خود را مدام گسترش دهید. در پایان توصیه می کنم که از چیزی نهراسید و شروع کنید. نکته مهم این است که چگونه نوشته تان را نظم می دهید و آن را به سرانجام نزدیک می کنید. به نظرم تنها چیزی که شما نیاز دارید ، یک نقطه برای شروع است. نقطه ی شروع شما می تواند همان چیزی باشد که در حال حاضر در فکرش هستید.
آیا در زمینه هنر هم فعالیت دارید؟ توضیح دهید؟
این گفته ویل دورانت همیشه در ذهنم هست که می گوید «آنجا که طبیعت توقف می کند، هنر آغاز می شود.» با تمام وجود دوست دارم این گفته را لمس کنم. بنده در زمینه دوخت های سنتی ایران قبل از ورود به پتروشیمی فعالیت داشتم و هم اکنون نیز بعد از نوشتن فعالیت هنری متفاوتی را در زمینه گرافیک، تدوین و موشن گرافیک آغاز کردم.
چه برنامه ای برای آینده دارید؟
در جواب این سوال با این سخن حکیمانه پابلو پیکاسو پاسخ می گویم که اهداف ما تنها می تواند از طریق وسیله ای به نام برنامه ریزی قابل دسترسی باشند، که ما باید آنقدر با شدت به آن ایمان داشته باشیم که بر اساس آن بتوانیم با قدرت اقدامات (لازم را) انجام دهیم. مسیر دیگری (غیر از این) برای موفقیت وجود ندارد.
با توجه به علایق شخص در زمینه های هنری دوست دارم از آموخته هایم در این مسیر خروجی مناسبی بگیرم. با هنر حال دلم خوب هست. خلق کردن وفعالیت گسترده ای را فراهم کنم.
از مدیریت زمان چگونه استفاده می کنید چطور فرصت دارید در کنار کارتان فعالیت های مختلف داشته باشید؟
سعی می کنم با برنامه ریزی و مدیریت زمان مناسب به همه فعالیتهای که علاقمند هستم بپردازم و تاکنون نیز موفق بوده ام.
علت موفقیت خود را در چه می بینید؟ چه پیشنهادی برای افرادی که می خواهند راه شما را تجربه کنند دارید؟
از خواست و کمک خداوند باری تعالی و همچنین دعای خیر پدر و مادرم که بگذریم فکر می کنم تلاش و پشتکار زیادی که برای رسیدن به اهدفم دارم همیشه موثر بوده و هست.
برای همه دوستان توصیه می کنم که با توجه به علایق شخصی خودشان در ابتدا هدف گذاری و سپس اقدام به عمل داشته باشند. برای رسیدن به هدف هزینه کنند، صبور باشند و کلیه موانع را با سعی و تلاش تا رسیدن به هدف برطرف کنند.
چه کسانی مشوق شما بودند؟
با توجه به اولین تجربه ای که در این زمینه داشتم و خاص و مبهم بودن کتابم متأسفانه حمایتگری در این خصوص نداشتم، اما پدر و مادرم و همچنین دو نفر از دوستانم با دادن امید برای رسیدن به موفقیتم در این راه، از خستگی ام در آن دوران کم می کردند.
سخن آخر، در خصوص مشکلات و پیشنهادات
علی رقم همه مشکلات به نظرم زندگی هدیه ای است از طرف خداوند که هر انسانی موظف است از آن به بهترین شکل ممکن بهره ببرد و به رشد و کمال برسد. در مسیر رشد و تکامل نه موانع و مشکلات میتوانند ما را متوقف کنند و نه حتی سایر آدمها، تنها کسی که میتواند ما را متوقف کند، «خودمان» هستیم .