شماره 50

تقویت انس با قرآن از اهداف دارالقرآن است

تقویت انس با قرآن از اهداف دارالقرآن است
(دوشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۰) ۱۲:۳۷

دارالقرآن الکریم یکی از معاونت های بسیج کشوری است که در حوزه های مقاومت بسیج ادارات نیز از سال های قبل تشکیل شده است. برای آشنایی بیشتر با فعالیت های این مجموعه با حجت الاسلام محسن محمد پور رییس شورای اقامه نماز و مشاور فرهنگی مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفتگویی انجام گرفت که امیدواریم مورد توجه شما خوانندگان عزیز قرارگیرد.

تاریخچه شروع به کار دارالقرآن در سطح وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از چه زمانی بوده است؟

دارالقرآن بسیج از دهه 70 فعالیت هایی در سطح شرکت ها داشته است. در بسیج پتروشیمی از سال 78 به طور جدی و مستمر این فعالیت با برگزاری دوره¬های آموزشی شروع به کار کرد. از سال 1394 دارالقرآن الکریم وزارت نفت نیز با حکم مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت، به منظور تجمیع و ساماندهی کلیه فعالیت های قرآنی در سطح وزارت نفت در زیرمجموعه ستاد اقامه نماز تشکیل شد. در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای پرهیز از فعالیت های موازی دارالقرآن شورای اقامه نماز و بسیج به طور هماهنگ فعالیت دارند.

  در خصوص نحوه فعالیت های دارالقرآن توضیح بفرمایید؟
فعالیت های قرآنی بر اساس دستورالعمل و ابلاغیه های وزارت نفت و شورای اقامه نماز و بسیج ادارات می باشد.
فعالیت های ماه مبارک رمضان، قبل از شیوع ویروس کرونا برگزاری جلسات جزءخوانی قرآن در طول ماه مبارک رمضان با حضور دو نفر از قاریان برجسته کشوری(صبح ها قبل از ساعت کاری) برگزاری مسابقه کتابخوانی (کتاب انس با قرآن) برای کلیه همکاران، آموزش مقدماتی تجوید و روخوانی و روانخوانی، برگزاری محفل انس با قرآن و توزیع محصولات فرهنگی در زمینه قرآن بوده است.

بفرمایید شناسایی قاریان و حافظان قرآن از بین کارکنان و تشویق آنان چگونه انجام می پذیرد؟

قاریان و حافظان قرآن از طریق فراخوان برای مسابقات داخلی و سراسری نفت، تشکیل کلاس های آموزش تجوید مقدماتی روخوانی و روانخوانی و تشویق علاقمندان به همکاری در فعالیت های قرآنی در ساختمان مرکزی و شرکت ها شناسایی می شوند.
در شرکت های تابعه پتروشیمی و شرکت های واگذار شده نیز این موضوع از طریق دبیران شورای اقامه نماز و معاونت های عقیدتی بسیج شرکت ها صورت می گیرد.

تعداد اعضا ،قاریان و حافظان قرآن در شرکت ملی صنایع پتروشیمی مشخص است؟

دارالقرآن اعضاء ثابت ندارد. قاریان و حافظان قرآن بستگی به شرایط زمانی مسابقات و آموزش ها مرتبط با موضوع قرآن همکاری و تعامل لازم را با دارالقرآن کریم دارند.

حضور کارکنان مذکور در محافل قرآنی داخلی و بین المللی را بیان کنید؟

حضور کارکنان در مسابقات با مکاتبات دارالقرآن بسیج و شورای اقامه نماز دفتر مرکزی پتروشیمی و مجوز مدیران عامل شرکت ها صورت می گیرد. البته در شرکت های خصوصی هر ساله این فعالیت به طور مجزا انجام گرفته و نفرات برتر شرکت ها برای مسابقات سراسری به دارالقرآن پتروشیمی معرفی می شوند. البته در سطح مسابقات بین المللی تاکنون فعالیتی نداشتیم.

آیا با دیگر شرکت های زیرمجموعه پتروشیمی هم در این خصوص ارتباط دارید؟ به چه صورت توضیح فرمائید؟

همان طور که گفته شد شرکت های زیرمجموعه پتروشیمی هر ساله فعالیت های قرآنی در منطقه ماهشهر – عسلویه و سایر شرکت ها دارند و به طور منظم مسابقات در رشته های تحقیق – ترتیل – حفظ و مفاهیم قرآنی برگزار می کنند. نفرات برتر مسابقات انجام شده برای مسابقات سراسری وزارت نفت از طریق دارالقرآن پتروشیمی (دفتر مرکزی) معرفی می شوند. لذا هماهنگی و همکاری مناسبی با شرکت ها در این زمینه وجود دارد و تاکنون پنج دوره مسابقات سراسری قرآن در سطح وزارت نفت برگزاری شده است.

آیا شرکت تمهیدات لازم برای این مجموعه به عنوان یک کار فرهنگی و مذهبی را به نحو احسن ارائه کرده است؟

در این زمینه تعامل و همکاری مناسبی در دفتر مرکزی (ستاد) پتروشیمی در اجرای دوره های مسابقات بین واحدهای مرتبط وجود داشته است.

در مورد چالش ها و مشکلات موجود در این زمینه توضیح بفرمایید؟

از جمله مسائلی که می توان اشاره کرد خصوصی شدن شرکت ها و ناهماهنگی هایی است که بعضی مواقع به دلیل شیفت کاری پرسنل به وجود می آید.مورد دیگر پراکندگی جغرافیایی شرکت ها که هماهنگی در همایش ها را سخت میکند.همچنین عدم سمت سازمانی موظف برای فعالیت های قرآنی فعالیت های فرهنگی به عنوان فعالیت فرعی در کنار وظایف مصوب اداری انجام می شود و نکته آخر اینکه به دلیل عدم ترخیص کارکنان تشکیل کلاس ها به سهولت انجام نمی گیرد.

آیا برنامه هایی در سطح همایش یا محافل قرآنی اجرا شده است؟

قبل از شیروع ویروس کرونا، همایش و محافل قرآنی هر ساله در سطح شرکت ها و ساختمان مرکزی اجرا می شد. محافل قرآنی در پتروشیمی با حضور اساتید برجسته کشوری در چندین همایش برگزار شده است.
آیا فکر می کنید این برنامه ها تاکنون جامع و کامل بوده و در آینده چه برنامه هایی می توان انتظار داشت؟

آنچه در توان و امکانات اداری بوده و زمان اقتضاء می کرده برنامه ها اجرا شده است. اجرای برنامه کامل و جامع یک بحث کلی است و در مورد فعالیت های قرآنی با توجه به گستردگی مفاهیم و علوم تمام نشدنی قرآن نمی توان چنین ادعایی را مطرح کرد.
نقش فضای مجازی و استفاده از نرم افزارهای قرآنی و فناوری های موجود را چگونه ارزیابی می کنید؟

فضای مجازی بستری بسیار مناسب برای چنین فعالیت هایی است. از سال 1392 سایت دارالقرآن با محوریت اطلاع رسانی – ترویج و توسعه فرهنگ قرآنی راه اندازی شده است و سایت دارالقرآن شورای اقامه نماز نیز از سال 1394 راه اندازی شده است.
- پخش آیت الکرسی رأس ساعت 8 صبح در هر روز کاری از سیستم ساختمان مرکزی (قبل از شیوع ویروس کرونا)
- انتشار هر روز یک آیه با تفسیر و توضیح از طریق سامانه اتوماسیون اداری (برید)
- اجرای برنامه قرائت قرآن (هر روز یک صفحه با ترجمه آیت الله مکارم شیرازی) در نمازخانه مرکزی و شرکت های تابعه
- ایجاد پرسش و پاسخ قرآنی در سایت قرآن پتروشیمی
- اشتراک مجله راه قرآن و هدیه به همکاران علاقه مند
- اجرای محافل انس با قرآن در ماه مبارک رمضان

در خصوص شورای اقامه نماز یا برنامه های مذهبی دیگر هم اگر می توانید توضیح دهید؟

فعالیت های شورای اقامه نماز شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر اساس سه محور کلی و راهبردی الف) مدیریتی تمهیدی ب) آموزشی – پژوهشی و ج) فرهنگی و تبلیغی بر اساس مرجع حاکمیتی و قانونی شامل پیام مقام معظم رهبری به اجلاس های سالانه نماز و مواد 3 و 4 آئین نامه ترویج و توسعه فرهنگ اقامه نماز مصوب هیأت وزیران و تفاهم نامه مصوب وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور به شرح ذیل اجرا می شود:

مدیریتی تمهیدی

– بهره گیری از ظرفیت شرکتهای پتروشیمی در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری به منظور رونق بخشی به اقامه نماز در مدارس به ویژه در شهرک های مسکونی و شهرها و روستاهای همجوار شرکت ها.
- اقامه نماز جماعت در تمامی شرکت ها با حضور ائمه جماعت حدود 76 شرکت
- تشکیل مستمر و منظم جلسات شورای اقامه نماز
- همکاری با ستاد اقامه نماز کشور در اجرای طرح جامع ظرفیت شناسی دستگاه های اجرایی و شرکت ها در امر توسعه و ترویج اقامه نماز
- اجرای طرح بومی سازی برنامه ها در شرکت ها (برنامه مصوب سالانه)
- نظارت مستمر و موثر بر برنامه های ابلاغی به شرکت های پتروشیمی و عملکرد ائمه جماعت و دبیران اقامه نماز شرکت¬ها
- ارزیابی عملکرد شرکت ها در حوزه توسعه و ترویج اقامه نماز
- تجلیل و تقدیر از فعالان و خادمان اقامه نماز در شرکت ها

آموزشی و پژوهشی

- برگزاری دوره های آموزشی و توانمندسازی کارکنان به معارف نماز (مجازی با استفاده از بستر اتوماسیون اداری)
- نشست های آموزشی و توجیهی ویژه فعالان اجرایی نماز (دبیران و رابطین نماز) مجازی
- نشست های تخصصی با موضوع شیوه های دعوت به نماز و پاسخگویی به شبهات مهدویت ویژه امامان جماعت

فرهنگی – تبلیغی

- برگزاری مسابقات متعدد فرهنگی تبلیغی عمدتاً با رویکرد دعوت به نماز و موضوع مهدویت برای کارکنان
- برگزاری مسابقات نقاشی و طراحی ویژه فرزندان کارکنان با رویکرد نماز و مهدویت
- برگزاری مراسم جشن تکلیف ویژه فرزندان نومکلف در شرکت ها
- تولید آثار هنری با موضوع نماز در شرکت ها
- استفاده از ظرفیت فضای مجازی جهت نشر محتواهای فرهنگی و تبلیغی با موضوع نماز و مهدویت
- اجرای برنامه های ویژه ماه مبارک رمضان و مناسبت های مذهبی به طور گسترده در شرکت ها با رعایت پروتکل های بهداشتی توسط ائمه جماعت با همکاری و همیاری روابط عمومی ها
با تشکر از شما که در این گفتگو شرکت کردید.

تعداد بازدید : ۲,۷۴۶
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید