علی موسوی گرمارودی از پیشتازان شعر مذهبی امروز شناخته میشود. او تحصیلات مقدماتی خود را در قم و مشهد به پایان رساند وپس از پایان تحصیلات دوره متوسطه درسال 1345 وارد دانشکده حقوق شد و کارشناسی آن رشته را در رشته علوم قضایی کسب کرد. او سرانجام پس از گرفتن مدرک کارشناسی زبان و ادب فارسی با اخذ درجه دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد.
ادبیات و آثار استاد گرمارودی به ۲ بخش کاملاً متفاوت تقسیم میشود. نخست شعر، در این زمینه ۹ کتاب تا به حال از او منتشر شده است. «در سایه سار نخل ولایت» و «خط خون»، معروفترین دفترهای شعر اوست. حوزه دیگر کارهای او، داستان نوجوانان است که در این زمینه هم «داستان پیامبران» را نزد ادیب پیشاوری فراگرفت. از ویژگیهای شعری او تخیل گسترده و به دام آوردن اندیشههای نو در قالب کهن قصیده است. گرمارودی در کار بازخوانی و خوانش ادبیات کهن نیز بوده و مجموعهای از دیوان حافظ با صدای او منتشر شده و انجمن شاعران ایران نیز گویا روایت بوستان سعدی را با صدای او ضبط کرده است.
گرمارودی همواره با رویکردهای مذهبی، به سرودن شعر در قالبهای نوقُدمایی و نیمایی پرداخت و البته بعدها گرایش به شعر سپید نیز پیدا کرد.
گرمارودی در همهٔ قالبهای شعر از قدیمترین تا جدیدترین آنها یعنی از قصیده تا شعر سپید طبعآزمایی کرده است. با نگاهی به فهرست مجموعه صدای سبز که بهگزیدهٔ شاعر از شعرهای خودش است، میتوان قالبهای مختلفی را با آمارهای متفاوتی مشاهده کرد: ۴۹ شر سپید، ۴۹ غزل، ۲۸ قصیده، ۱۹ قطعه، ۲۶ مثنوی، ۱۴ رباعی، ۱۲ نیمایی، ۸ مفردات، ۵ مسمط و ۲ دوبیتی.
برخی از آثار سید علی موسوی گرمارودی:
آثار : 1 اشعار ترجمه شده به زبان ایتالیایی (مجموعه شعر) 2 بابا تاریخ (داستان کوتاه) 3 پرتو انسان ها (داستان جلد اول و دوم) 4 تا ناکجا .5 ترجمه قرآن.6 داستان 7 داستان 8 در مسلخ عشق مجموعه داستانی9 در مسلخ عشق (مجموعه داستان کوتاه مذهبی) 10 درباره هنر و ادبیات 11 دستچین (مجموعه شعر) 12 زندگی شیخ محمدتقی بافقی (داستان کوتاه) 13 سرود آسمانی 14 صدای سبز 15 قلم 16 گزیده شعر نیستان 17 گزینه شعر گرمارودی 19 مجموعه شعر باران 20 مجموعه شعر چمن لاله 21 مجموعه شعر خط خون .22 مجموعه شعر در سایه سار نخل 23مجموعه شعر در فصل مردن سرخ .24 مجموعه شعر سرود رگبار .25 مجموعه شعر.26 نهج البلاغه 27 نوح پیامبر (داستان کوتاه) 28 یونس (داستان کوتاه)
جوائز و نشانها :
سید علی موسوی گرمارودی در سال 1385 به عنوان «چهره ماندگار بخش شعر» از سوی بنیاد چهرههای ماندگار انتخاب شد. او در مراسم این انتخاب ضمن قرائت بخشی از شعر پیامبر اعظم (ص) گفت: «من افتخار میکنم که با شعر علوی بزرگ شدهام و امروز به عنوان یک شاعر آئینی از من یاد میشود.
ترجمهٔ ادبی کامل قرآن کریم گرمارودی برندهٔ کتابسال شد و ترجمه نهجالبلاغهٔ او مورد تقدیر همین رویداد فرهنگی قرار گرفت.
وی همچنین برگزیده دومین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر در بخش آیینی بود.
فعالیت ها
در اسفند ۱۳۵۷ شوراى انقلاب، موسوى گرمارودى را به سرپرستى سازمان آموزشى نومرز منصوب کرد.همان مؤسسه فرانکلین سابق که در اواخر دهه ۶۰ با ادغام در تشکیلات وزارت فرهنگ و آموزش عالى از صورت یک مؤسسه خارج شد و از آغاز سال ۱۳۷۳ نیز با نام شرکت انتشارات علمى و فرهنگى با انتشارات علمى و فرهنگى (بنگاه ترجمه و نشر کتاب سابق) ادغام شد.
علاوه بر این گرمارودى مدتى رایزن فرهنگى ایران در تاجیکستان بود و مدتى نیز مسئولیت تالار وحدت تهران را بر عهده داشت. او در مدت اقامتش در تاجیکستان جریان شعر معاصر آن کشور فارسى زبان را دنبال کرد و در این باره مقالات تحقیقى متعدد نوشت.
با پیروزی انقلاب اسلامی، موسوی گرمارودی به همراه مرحومه طاهره صفارزاده کانون فرهنگی نهضت اسلامی را بنیاد نهاد.موسوی گرمارودی مدت یک سال در حوزه فردوس به امر تدریس مشغول بود.
موسوی گرمارودی علاوه بر سرودن شعر و شرکت درانجمنهای ادبی، راه اندازى، مدیریت و سردبیرى نشریه گلچرخ و انتشار یک مجله ادبی در تاجیکستان را نیز برعهده داشته است.