درباره امیکرون بیشتر بدانیم

درباره امیکرون بیشتر بدانیم
(سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰) ۱۳:۳۱

امیکرون (Omicron)، نوع جدیدی از ویروس کرونا در آفریقای جنوبی شناسایی شده است و باعث نگرانی بسیاری از کشورها شده است. سویه جدید که ابتدا B,۱.۱.۵۲۹ نامیده شد، توسط سازمان جهانی بهداشت، نوع Omicron نام گرفت.

در حالی که همه ما از علائم قدیمی کووید ۱۹ مانند تب، خستگی، سرفه مداوم و از دست دادن حس بویایی و چشایی آگاه هستیم، کارشناسان معتقدند که علائم سویه اومیکرون ممکن است متفاوت و غیر معمول باشد.

این سویه ویروس چه تفاوتی دارد؟

ویروس کرونا به کمک پروتئینی به نام اسپایک، وارد سلول‌های بدن شده و باعث بیماری کووید-۱۹ می‌شود. حدود ۳۰ تغییر یا بیشتر در پروتئین اسپایک در نوع اومیکرون مشخص شده است که دو برابر جهش‌های نوع دلتا است. نیمی از این جهش‌ها در ناحیه ای است که ویروس کرونا به کمک آن به سلول بدن انسان متصل شده، وارد آن می‌شود و باعث عفونت می‌شود.جهش‌ها در این ناحیه ویروس می‌تواند باعث شود تا دستگاه ایمنی ویروس را کمتر از قبل تشخیص دهد و خطر عفونت با اومیکرون افزایش یابد.

حداقل سه جهش در نوع اومیکرون، به ویروس برای فرار از شناسایی شدن توسط آنتی‌بادی‌ دستگاه ایمنی کمک می‌کند. ظاهراً جهش دیگری هم توانایی آن را برای ورود به سلول‌های انسان افزایش می‌دهد و باعث انتقال بیشتر آن می‌شود.

منشاء این نوع ویروس از کجاست؟

آفریقای جنوبی دارای ۸,۲ میلیون نفر مبتلا به HIV است که بیشترین میزان در جهان است. نوع بتا هم که سال گذشته در آفریقای جنوبی شناسایی شد، ممکن است از یک فرد آلوده به HIV منشاء گرفته باشد.

شدت سرایت

جهش های کروموزومی سویه جدید کرونا دو برابر دلتا ویروس و سرعت انتشار آن بسیار بالاست، این سویه جدید اکنون در مکزیک، هنگ‌کنگ و اسرائیل شیوع یافته و کشورهای جهان همه‌گیری این سویه را برای دنیا خطرناک ارزیابی می‌کنند.
علیرضا زالی، رییس ستاد مقابله با کرونا در تهران نیز گفته است: سویه جدید اومیکرون ۵۰۰ برابر سرعت سرایت‌پذیری بیشتری نسبت به سویه‌های قبلی این ویروس داشته و تاکنون ۵۰ جهش گزارش شده که ۳۰ جهش کلیدی و قدرت انتقال بسیار بالایی دارد.
اعتقاد بر این است که افراد آلوده به کووید می‌توانند به طور مؤثر ویروس سارس کوو ۲ را حدود دو روز قبل از شروع علائم و تا ۱۰ روز پس از آن به دیگران منتقل کنند. صرف نظر از اینکه فرد علائمی داشته باشد یا نه، احتمال انتقال عفونت به دیگران وجود دارد.

علائم کرونا اومیکرون ویروس کرونا چیست؟

علائم کلاسیک بیماری کووید -۱۹ شامل تب، خستگی، سرفه مداوم و از دست دادن حس بویایی و چشایی می‌شود، اما محققان معتقدند که علائم مربوط به گونه اومیکرون ممکن است غیرعادی‌تر و متفاوت‌تر باشد. متخصصان معتقدند که علائم گونه اومیکرون ویروس کرونا خفیف است و شامل خارش گلو، خستگی و بدن درد می‌شود که با گذر زمان بهبود پیدا می‌کند. نتایج مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که تعریق شبانه نیز جز علائم گونه اومیکرون در نظر گرفته می‌شود که معمولاً با بدن درد زیاد همراه است.

دوره نهفتگی بیماری کووید -۱۹ چقدر است؟

سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که به طور متوسط پنج الی ۶ روز طول می‌کشد تا علائم فرد مبتلا به بیماری کووید -۱۹ بروز پیدا کند، البته ممکن است این دوره زمانی تا ۱۴ روز نیز طول بکشد. متخصصان معتقدند که افراد آلوده به ویروس کرونا می‌توانند تقریباً دو روز قبل از شروع علائم تا ۱۰ روز پس از آن ناقل بیماری باشند. حتی افرادی که به کرونای بدون علامت دچار شده‌اند نیز می‌توانند ویروس کرونا را به دیگران منتقل کنند.
آیا علائم کرونا اومیکرون زودتر از گونه‌های دیگر پدیدار می‌شود؟
تعداد مبتلایان به گونه اومیکرون ویروس کرونا در مدت زمان کوتاهی در سراسر جهان افزایش پیدا کرد. در حالی که تحقیقات در این زمینه ادامه دارد، متخصصان معتقدند که علائم گونه اومیکرون زودتر از گونه‌های دیگر پدیدار می‌شود. نتایج یک مطالعه انجام شده نشان می‌دهد که علائم گونه اومیکرون ویروس کرونا در مقایسه با گونه دلتا زودتر پدیدار می‌شود. احتمال کوتاه بودن دوره نهفتگی گونه اومیکرون ویروس کرونا یکی از دلایل میزان انتقال بالای آن است.
افرادی که با بیماران کرونایی در ارتباط بوده‌اند باید چه اقداماتی انجام دهند؟
افرادی که به بیماری کووید -۱۹ آلوده شده می‌شوند تقریباً از دو روز قبل از شروع علائم تا ۱۰ روز پس از آن می‌توانند ویروس را به دیگران منتقل کنند. اگر با یک فرد مبتلا به بیماری کووید -۱۹ در تماس بوده‌اید باید خود را قرنطینه کنید و آزمایش کرونا انجام دهید تا متوجه شوید که به ویروس کرونا آلوده شده‌اید یا خیر؟ افراد نباید تا مشخص شدن تست کرونای خود با دیگران در ارتباط باشند. در صورت مثبت بودن تست کرونا، باید خود را قرنطینه کنید، علائم خود را زیر نظر بگیرید، اگر دچار تنگی نفس، درد قفسه سینه، مشکلات تنفسی یا کمبود اکسیژن شدید نیز فوراً به پزشک مراجعه کنید.
تاثیر واکسیناسیون بر «اومیکرون

این ویروس‌شناس درخصوص تاثیر واکسیناسیون بر «اومیکرون» نیز اظهار داشت: واکسیناسیون کرونا، شدت وضعیت بیماری، مرگ ومیر و گردش و انتقال ویروس را کاهش داد و انتظار می‌رود که بتواند در مواجهه با سویه جدید اومیکرون هم اینگونه عمل کند.

روش تشخیص با تستPCR

براساس گزارش ها آزمایش‌های تشخیصی کنونی همچون تست «پی سی آر» این واریانت را هم شناسایی خواهد کرد، اما همانند سایر واریانت‌ها نظیر کرونا دلتا احتمال نتیجه منفی کاذب نیز وجود داشته و با بروز علائم کووید۱۹ نباید صرفا به نتایج یک تست بسنده کرد.

پیشگیری و رعایت پروتکل های بهداشتی

برای جلوگیری از ابتلا به سویه اومیکرون نیز همچون جهش‌های گذشته باید از ماسک (ترجیحا ماسک دو لایه استاندارد که به طور کامل فیکس شود) استفاده شده و فاصله فیزیکی حداقل یک و نیم الی دو متری و شست وشوی مداوم دست‌ها مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین باید از اجتماعات و اماکن پرازدحام خودداری شود، محیط‌های سربسته تهویه مناسب داشته و جریان هوا صورت گیرد، در و پنجره‌ها در اماکن بسته، باز بوده و تزریق دو دز واکسن برای همه انجام شود.

دوز سوم واکسن

با گذشت حداقل چهار ماه از تزریق دز دوم نیز دز سوم واکسن کرونا می‌تواند تزریق شود، بدون شک دریافت واکسن هم در مقابله با هر یک از سویه‌های جدید کرونا می‌تواند در کاهش گردش ویروس در جامعه اثرگذار و بیماری را در سطح جهان کاهش دهد.

امیکرون چقدر نگران‌کننده است؟

هنوز برای پاسخ گفتن به این پرسش، زود است. ویروس‌ها همیشه جهش می‌یابند، با تغییراتی که گاهی ویروس را ضعیف‌تر می‌کند یا گاهی آن را در فرار از آنتی‌بادی‌ها و بیماری‌زایی ماهرتر می‌کند. واکسن‌های کرونا نشان داده‌اند که در برابر انواع قبلی مؤثر هستند.
اولین گزارش‌ها از کرونای امیکرون از افراد جوان بوده که به دلیل سن پایین‌تر معمولاً علائم خفیف با کرونا نشان می‌دهند. با این حال، امکان بیماری شدید با همه انواع قبلی ویروس مانند نوع دلتا وجود داشته است. موارد شدیدتر بیماری کرونا و میزان بستری‌ها با تاخیر چند هفته ای مشخص خواهد شد.


تعداد بازدید : ۷۵۸
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید