15بهمن سالروز تولد رحیم معینی کرمانشاهی شاعر و ترانهسرای معاصر ایرانی است؛ شاعری که سرودن شعر را از جوانی آغاز کرد و در این مسیر به موفقیتهای چشمگیری دست یافت.
رحیم معینی کرمانشاهی به روایتهای پیشین در سال ۱۳۰۱خورشیدی در کرمانشاه زاده شدهاست؛ ولی در مراسم گرامیداشتی که در خردادماه سال ۱۳۸۳ برای او در تهران برگزار شده به دفعات سال تولد او را ۱۳۰۴ قید کردهاند.
. استاد معینی کرمانشاهی در ابتدای دهه سی خورشیدی و به پیشنهاد علی دشتی تخلّص «امید» را برگزید و پس از اعتراض اخوان ثالث از داشتن تخلّص منصرف شد و پسوند کرمانشاهی را به دنبال نام خانوادگی معینی اضافه نمود و با نام معینی کرمانشاهی به کار هنری پرداخت.
شرح زندگانی رحیم معینی کرمانشاهی با اسناد و مدارک به قلم حسین معینی کرمانشاهی در issuu.com قابل دسترس است.
آثار ، اشعار و ترانههای ماندگارِ معینی کرمانشاه
نقاشی
او از سال ۱۳۲۰ خورشیدی به کار نقاشی پرداخت و در این راه پیشرفت کرد و تابلوهایی نیز به یادگار گذارد که از جمله تابلو مسیح با کار سیاه قلم است و در ضمن کارهای نقاشی به نظم شعر میپردازد.
اشعار
معینی کرمانشاهی صاحب آثار منظومی در قالبهای متعدد و زمینههای فکری متنوع است. ۲ مجموعه شمع ها بسوزید و خورشید شب شامل غزلیات او و نیز چند قطعه شعر در قالبهای مثنوی، رباعی، قصیده و حتی نیمایی است. مجموعه شعر دیگر وی به نام فطرت با وزن و سبک مثنوی معنوی سروده شده و در مجموعهای با عنوان شاهکار نیز حوادث تاریخ ایران از سقوط ساسانیان تا دوره معاصر به نظم کشیده شده است.
از معینی کرمانشاهی اشعار و ترانههای ماندگاری به یادگار مانده است؛ اشعاری چون عجب صبری خدا دارد، لوح مخدوش، با مطلعِ، من نگویم که به درد دل من گوش کنید، بهتر آن است که این قصه فراموش کنید و ترانههایی مانند رفتم که رفتم، یاد کودکی، بهار من گذشته شاید، گمراه، نگرانم، نوای دل، تنهایی و آشفتهحالی که در سالهای گذشته برخی از آنها با صدای علیرضا افتخاری بازخوانی شدهاند.
بیش از ۴۰ ترانه از معینی کرمانشاهی در کنار اساتید آهنگساز و نوازندهای چون علی تجویدی، پرویز یاحقی، جواد لشکری، حبیبالله بدیعی و همایون خرم به آوا و موسیقی تبدیل شدهاند؛ ترانههایی ماندگار که از گذشته تا به امروز همچنان تازه و پرطرفدار باقی ماندهاند.
روزنامه نگاری
رحیم معینی کرمانشاهی در سال ۱۳۲۸ در شهر کرمانشاه روزنامه سلحشوران غرب را بنیان گذاشت. این روزنامه در سالهای نخست وزیری محمد مصدق از مشی این دولت حمایت کرده و به همراه چند نشریه دیگر در کرمانشاه نام «مطبوعات ملی کرمانشاه» را بر خود نهادند. پس از سقوط دولت مصدق در سال ۱۳۳۲، سلحشوران غرب نیز توقیف شده و معینی کرمانشاهی برای مدتی زندانی و همچنین از شغل خود در بانک سپه اخراج شد.
فیلم نامه نویسی
رحیم معینی کرمانشاهی در اقتباس از برادران کارامازوف نوشتهٔ فئودور داستایوسکی فیلمنامهٔ وسوسه شیطان را نوشت که با کارگردانیمحمد زرین دست بر پرده سینما نقش بست.
ویژگی های شعر معینی
عشق یکی از مهمترین و پرتکرارترین مفاهیم در اشعار معینی کرمانشاهی محسوب می شد. بهگونهای که مضمون و وجه غالب اشعار معینی عشق ( مجازی و حقیقی) است.
باستانگرایی در سطح واژگانی و نحوی یکی از شیوههای احیای کلام است که شاعران، بجا و بیجا، فراوان از آن بهره بردهاند تا شعرشان به رخوت و سستی گرفتار نشود و جاندار و جاری باشد. معینی کرمانشاهی با تکیه بر این شیوه گاه توانست شعرهایی ناب و عمیق به فراخنای تاریخ بسراید و گاه نیز بویژه آن جا که ساخت و نحو جمله را بر هم زده و واژهها را بیمحابا پیش و پس کرده، شعرهایی نه چندان جان بخش سروده که به گفته اهل بلاغت و فصاحت، به ضعف تالیف، تعقید و ... گرفتارند.
درگذشت
رحیم معینی در تاریخ سه شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۴ در سن ۹۳ سالگی در بیمارستان جم درگذشت و در بهشت سکینه شهر کرج دفن شد. معینی کرمانشاهی از سال ۸۷ به دلیل کهولت سن و بیماریهای ناشی از این مسئله، با بیماری دست و پنجه نرم میکرد.
نمونه اشعار
خانمانسوز بُوَد، شعله آهی گاهی نالهای میشکند پشت سپاهی، گاهی
گر مقدر بشود، سلک سلاطین پوید سالک بیخبر خفته براهی، گاهی
قصه یوسف و آن قوم چه خوش پندی بود به عزیزی رسد افتاده به چاهی، گاهی
هستیم سوختی از یک نظر ای اختر عشق آتشافروز شود برق نگاهی، گاهی
روشنی بخش از آنم که بسوزم چون شمع روسپیدی بود از بخت سیاهی، گاهی