کارشناسان علمی معتقدند در طول دهه آینده، همزمان با ادغام و سرعت بخشیدن به فناوریهای قرن بیست و یکم، علم پزشکی و مراقبتهای بهداشتی خود را برای یک انقلاب بزرگ آماده خواهد کرد.با نمونه ای از آنها آشنا شوید.
ژل ضد خونریزی
معمولا یک پیشرفت پزشکی حاصل سالها تحقیق با بودجه های بالا می باشد. اما گاهی اوقات این پیشرفت ها تصادفی به وجود می آیند. و گاهی اوقات یک تیم کوچک از محققان می توانند با یک نوآوری و خلاقیت این پیشرفت پزشکی را به وجود بیاورند. این مورد آخر در مورد تیم سه نفره ای که توانستند یک ماده کِرِم مانندی کشف کنند که بلافاصله زخم را پوشانده و فرایند لخته شدن خون را به سرعت انجام می دهد، صدق می کند.
ژل ضد خونریزی یک چهارچوب مصنوعی، شبیه به ماتریکس خارج سلولی می سازد. این ماده طبیعی به سلول های بدن کمک می کند که با هم رشد کنند. تا به حال این ماده بر روی موش و خوک مورد آزمایش قرار گرفته و نتیجه بسیار قابل قبولی داشته است. اگر این محصول تجاری شود می تواند جان بسیاری از افراد را به ویژه در میدان های جنگ نجات دهد.
لباس زیر الکتریکی
لباس های زیر الکتریکی می توانند جان هزاران انسان را نجات دهند. وقتی یک بیمار برای مدت چند ماه یا چند هفته و یا حتی چند روز در بیمارستان و روی تخت دراز می کشد احتمال دارد که به زخم بستر دچار شود. زخم بستر زخم های بازی هستند که به علت فشار بر روی پوست و عدم گردش خون به وجود می آیند. زخم بستر می تواند کشنده باشد. در آمریکا سالانه 60 هزار نفر بر اثر زخم بستر و عفونت های ناشی از آن جان خود را از دست می دهند که همین قضیه چیزی نزدیک به 12 میلیارد دلار برای دولت این کشور هزینه به بار خواهد آورد.
به کمک زیر شلواری الکتریکی که محققان کانادایی ساخته اند، هر ده دقیقه یک بار جریان الکتریکی کوچکی به وجود می آید. این جریان الکتریکی تاثیری شبیه به این دارد که خود بیمار بدنش را حرکت دهد. این جریان الکتریکی باعث می شود که عضلات فعالیت کرده و جریان خون بیشتر شود و در نتیجه احتمال زخم بستر و متعاقبا میزان مرگ و میر ناشی از آن و هزینه های به جای مانده کمتر شود.
واکسن گرده گل
گره گل یکی از شایعترین مواد آلرژی زا در جهان است. پوسته بیرونی گرده ها بسیار سفت و سخت است تا جایی که می تواند در مقابل سیستم گوارشی بدن مقاومت کند. بسیاری از واکسن های خوراکی نمی توانند اسید معده را تحمل کنند و ساختار آنها توسط اسید معده می شکند و بی فایده می شود.
حال شما بیایید و این دو را با هم در هم بیامیزید. کاری که آزمایشگاه علوم پزشکی هِوِن انجام داد. محققان دانشگاه فناوری پزشکی تگزاس آمریکا به دنبال راهی هستند که با استفاده از گرده گل ها واکسن هایی را برای نجات دادن جان سربازانی که خارج از آمریکا می جنگند بسازند. این محققان می خواهند ابتدا گرده را بشکافند و خاصیت آلرژی زا بودن آن را از بین ببرند و سپس به داخل آنها واکسن های خاصی تزریق کنند. تحقیقاتی از این دست می توانند راههای تازه ای را برای روش های دریافت دارو توسط انسان تغییر دهند.
خداحافظی با آزمایشگاه؟
ابزارهای پزشکی به اصطلاح "انقلابی" باعث می شوند که دیگر در آینده خبری از آزمایشگاه و گرفتن تست خون به فراموشی سپرده شود. محققان کره جنوبی به تازگی توانستهاند یک لنز تماسی چشم شفاف و منعطف طراحی کنند که بدون اینکه خللی در دید کاربر ایجاد کنند، سطح گلوکز خون کاربر را از روی اشکش اندازهگیری میکند و این اطلاعات را به صورت بیسیم منتقل میکند. این ابزارها به دیابتیها کمک می کند تا رژیم و داروهایشان را مدیریت کنند. این لنزهای تماسی هوشمند در آینده مملو از هزاران حسگر زیستی خواهند بود و برای شناسایی شاخصهای اولیه سرطان به کار خواهند رفت.
ابزارهای قابل کاشت نیز در آینده زیر پوست جاسازی میشوند و به کمک تراشهای که به همراه دارند، اطلاعات فیزیکی کاربر را با فرکانس رادیویی منتقل میکنند. این ابزارها همچنین یک سنسور زیر جلدی دارند که مواد شیمیایی خون را به طور مداوم کنترل میکنند.
روباتهای قابل بلع
روباتهای قابل بلع یکی از نوآوریها یا بهتر بگوییم فناوریهایی است که آینده را متحول خواهد کرد. محققان موسسه فناوری ماساچوست یا MIT به کمک محققان دانشگاه توکیو و دانشگاه شفیلد یک روبات کوچک قابل بلع ابداع کردهاند که درون معده باز میشود.
این ربات قابل بلع که از یک آهنربای متصل به گوشت خشک شده مورد استفاده در تولید روکش سوسیس ساخته شده، میتواند اجسام بلعیده شده را بدون جراحی از بدن خارج کند.
نکته جالب توجه اینجاست که این ربات نیازی به منبع نیرو ندارد و درون یک قرص یخی فشرده میشود تا در درون معده پس از ذوب شدن باز شود. هدف اصلی این ربات اوریگامی، بیرون کشیدن سریع اجسام بلعیده شده یا ترمیم زخم در پوشش معده است. در نهایت میتوان از این رباتهای اوریگامی برای ترمیم زخمها یا انتقال دارو نیز استفاده کرد. دانشمندان قصد دارند حسگرهایی را به این ربات گوشتی بیافزایند و آن را مجددا طراحی کنند تا بتواند بدون نیاز به آهنربا درون بدن حرکت کند.
ضربانساز مغز؛ انقلابی برای درمان آلزایمر؛ صرع؛ وسواس و چاقی!
محققان دانشگاه جان هاپکینز دستگاهی را به عنوان ضربانساز مغز ابداع کردهاند که در مغز کاشته شده و موجب تحریک الکتریکی مناطق خاصی از مغز میشود و به این ترتیب از زوال حافظه در بیماران مبتلا به آلزایمر جلوگیری میکند.
تحریک عمیق مغزی از طریق ضربان ساز همچنین برای مبتلایان به صرع، اختلال وسواس و حتی برای درمان چاقی نیز استفاده میشود. محققان برای نخستین بار از این دستگاه برای بیماران مبتلا به آلزایمر استفاده کردند.
در هر یک از بیماریها، الکترودها در مناطق مشخصی از مغز کاشته می شود. مثلا برای مبتلایان به آلزایمر، ضربانساز یا pacemaker در مناطق درگیر یادگیری و حافظه جاسازی میشوند.
به گفته محققان، شوکهای الکتریکی این دستگاه باعث تحریک شبکههای عصبی میشود و ضربان ساز قابل کاشت، با فعال نگه داشتن نورونها، مانع از بروز زوال شناختی در بیماران مبتلا به آلزایمر میشود.
تشخیص سریعتر سرطانها با چشمان تیز هوش مصنوعی
یکی از روشهای شناسایی سلولهای سرطانی، شناخت و تشخیص سلولهای بیمار در تصاویر اسکن شده از بدن بیمار است. در واقع شناسایي درست این سلولها، در نمونه بافتهای بدن بیمار، کلید موفقیت درمان سرطان به شمار میرود. از این رو، محققان سعی کردهاند از هوش و تیزبینی هوش مصنوعی بهره ببرند.
در یک مطالعه، مشابه تحقیقی که گوگل از هوش مصنوعی برای شناسایی اشیای آنلاین استفاده کرده بود، هوش مصنوعی به گونهای آموزش داده شد تا قادر به تشخیص سلولهای سرطانی باشد. هوش مصنوعی در عرض چند ثانیه، دو نمونه در یک بافت را به همان اندازه که یک پزشک متخصص میتواند سلولهای سرطانی را تشخیص دهد، شناسایی کرد.
استفاده از این فناوری باعث کاهش عوارض آسیبرسان جانبی برای نمونهبرداری و مطالعه سرطان میشود.