تفاوت هوش شناختی و هوش هیجانی

تفاوت هوش شناختی و هوش هیجانی
(شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۰) ۱۱:۲۵

کمتر کسی است که در مورد IQ یا همان ضریب هوشی چیزی نشنیده باشد. اما بسیاری هستند که با EQ یا هوش هیجانی کوچکترین آشنایی ندارند. انسان موجودی بسیار پیچیده بوده و دارای توانایی ها، ادراک و انواع هوش مختلف است که هر یک در زندگی وی تاثیر خاص خود را دارند. پس باید با آن ها و میزان تاثیر هر یک در موفقیت زندگی انسان ها به خوبی آشنا شد.

سال‌های سال دانشمندان تصور می‌کردند IQ تنها عاملی است که می‌تواند موفقیت افراد را تعیین و آن را تضمین کند، در حالی که امروزه نظر آنها تغییر کرده و می‌گویند EQ هم عاملی بسیار مهم برای موفق‌ بودن یا ‌ نبودن افراد مختلف است.‌
البته براساس نظریاتی که امروزه مطرح می‌شود، EQ حتی مهم‌تر از IQ نیز به حساب می‌آید، به این معنا که EQ تعریف گسترده‌تری دارد و IQ تنها بخش کوچکی از آن است.

هوش هیجانی یا EQ چیست؟

هوش هیجانی “توانایی استدلال معتبر درباره احساسات و استفاده از احساسات برای تقویت فکر” است. EQ به توانایی فرد در درک ، کنترل ، ارزیابی و ابراز احساسات اشاره دارد. افراد با EQ بالا می توانند احساسات را مدیریت کنند، از احساسات خود برای تسهیل تفکر، درک معانی احساسی و درک دقیق احساسات دیگران استفاده کنند. EQ تا حدودی توسط نحوه ارتباط فرد با دیگران و حفظ کنترل عاطفی تعیین می شود.

هوش شناختی یا IQ چیست ؟

ضریب هوشی مستقیما به کارهای فکری مانند توانایی یادگیری و همچنین درک و کاربرد اطلاعات در مجموعه مهارت ها مربوط می شود. ضریب هوشی استدلال منطقی ، درک کلمات و مهارت های ریاضی را پوشش می دهد.

تعریف کلی  هوش هیجانی و هوش شناختی :

هوش شناختی یعنی توانایی یادگیری . هیچ کس با یادگیری واقعیت‌های جدید یا کسب اطلاعات عمومی بیشتر ، باهوش‌تر نمی‌شود . برای تعیین IQ یک فرد ، آزمون‌هایی استاندارد وجود دارد که می‌توان از آنها برای به دست آوردن نمره IQ استفاده کرد.

هوش هیجانی یعنی توانایی برقرار کردن تعادل بین احساسات و منطق . مهارتی انعطاف پذیر است که به آسانی آموخته می‌شود به طوری که بتواند ما را به حداکثر خوشبختی برساند.
هوش هیجانی همان توانایی شناخت ، درک و تنظیم هیجان‌ها و استفاده درست و به جا از آن‌ها در زندگی است. هیجان ها شامل احساسات خوب و بد ما مثل خشم ، اندوه ، نفرت ، ترس ، شرم ، عشق ، شادمانی و ... می‌شوند.

هوش هیجانی در بعضی افراد به طور طبیعی بالاتر است و بعضی افراد بدون هوش هیجانی متولد می‌شوند ولی می‌توانند به آن دست پیدا کنند.

دلایل اهمیت بیشتر هوش هیجانی نسبت به ضریب هوشی

پژوهش های محققین و روان شناسان نشان داده که حدود 10 تا نهایتا 25 درصد کارایی و عملکرد اشخاص مختلف به ضریب هوشی آنان بستگی دارد. این در حالی است که همین تحقیقات نشان داده که بیش از 75 درصد میزان کارایی افراد به هوش هیجانی وابسته است. به همین علت اکثر مدیران موفق دارای هوش هیجانی بالاتری هستند. شرکت های بزرگ و معتبر برای جذب پرسنل خود معمولا سعی می کنند افرادی را برگزینند که هوش هیجانی بالاتری داشته باشند. همچنین چون هوش هیجانی به صورت اکتسابی قابل ارتقاء است اکثر این کسب و کارهای بزرگ سعی می کنند دوره های آموزشی برای بالا بردن هوش هیجانی کارکنان خود به طور مستمر برگزار کنند.

برای کسب و کارها داشتن افرادی با هوش هیجانی بالاتر بسیار کاربردی است. زیرا افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند روحیه کار تیمی را دارا هستند، توانایی زیادی در برقراری ارتباط با سایرین دارند، توانایی مدیریت بالایی دارند، دارای اعتماد به نفس بیشتری هستند، صداقت و راستگویی و پذیرش مسئولیت کارها از ویژگی های آنان است، در محیط های کسب و کار دارای عملکرد بهتری هستند و همچنین به علت داشتن توانایی زیاد در شناخت عواطف دیگران رفتارهای بسیار مناسبی دارند و به همین علت بیشتر به دل دیگران می نشینند.

همچنین این افراد دارای حس کنجکاوی مناسبی هم هستند. یک فرد کنجکاو معمولا به دنبال پیشرفت است و احتمال بسیار زیادی وجود دارد که یک اتفاق بزرگ برای او در زندگی رخ دهد. به طور معمول مخترعین و موسسان کسب و کارها و استارت آپ ها دارای این ویژگی هستند. وقتی شما فردی کنجکاو باشید به شدت مشتاق خواهید بود که به اهدافی دست پیدا کنید و در حقیقت به همین علت فردی هدفمند خواهید شد و زندگی شما از حالت باری به هر جهت در می آید.  

تأثیر هوش هیجانی بر مهارت ها :

خود آگاهی : برای کنترل احساسات ، شما باید از آنها اگاهی داشته باشید. نظارت بر احساسات باعث بالا رفتن اعتماد به نفس می‌شود.

خویشتن داری : اگر شما نتوانید روی احساسات خود کنترل داشته باشید همیشه با دیگران در ستیز و چالش خواهید بود. پس مسئولیت کار خود را به عهده بگیرید و در مقابل تغییرات از خود انعطاف نشان دهید و برخورد مناسبی در مقابل ایده‌های جدید داشته باشید.

انگیزش : افرادی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند ، انگیزه‌های قوی‌تری نیز دارند و همواره به سمت اهداف خود در حرکت هستند.

همدلی : همدلی عبارت است از درک احساس دیگران و شناخت تآثیر اعمال و رفتار خود بر آنها؛ افراد با هوش هیجانی بالا همدلی بیشتری دارند و در بخش‌های خدماتی سازمان‌ها بسیار خوب عمل می‌کنند، زیرا به خوبی با دیگران صحبت می‌کنند و به مشکلات آنها گوش می‌دهند، سپس راه حل مناسبی ارایه می‌دهند.

مهارت های اجتماعی : فارغ از آن که شما در چه حوزه‌ای مشغول به کار هستید مهارت‌های اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. افراد موفق، ارتباط موثری با دیگران دارند و این نشان از بالا بودن هوش هیجانی است.

 

تعداد بازدید : ۳,۳۵۰
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید