دریاچه زریوار
تالاب آب شیرین زریبار یا دریاچه زریوار از جاهای دیدنی مریوان است و در فاصله سه کیلومتری غرب شهر مریوان در درهای به نسبت وسیع قرار دارد که از غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده است.این دریاچه علاوه بر زیبایی، بزرگترین چشمهی آب شیرین جهان است ودر سال ۱۳۸۹ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.نکتهی جالب دیگر در مورد این دریاچه این است که هیچ رودخانهای به آن نمیریزد و تمام آب دریاچه از چشمههای جوشان کف دریاچه و آب شدن برف کوههای اطراف به دست میآید.
علت نامگذاری دریاچه زریوار
زریبار یا زریوار واژههای کردی هستند که متشکل از دو واژه «زری» یا «زریا» به معنی دریا و پسوند تشبیه «وار» یا «بار» است که در مجموع معنای دریاچه می دهد. در روایتی دیگر نام اصلی این دریاچه را «زیراوبار» به معنای آب کف کنار میدانند و دلیل این نامگذاری را چشمههایی میدانند آب آن را از کف دریاچه تامین میکند؛ زریبار و زریوار نیز تغییر یافته زیراوبار است.
علت شکلگیری دریاچه زریوار
دریاچه زریوار کردستان در یک فرونشست محلی به نسبت باریک در پهنه کمربند سنندج سیرجان تشکیل شده است که دو سوی غرب و شرق آن به گسل طولی شمال غربی ـ جنوب شرقی محدود میشود. احتمال میرود که این دو گسل در تشکیل این دریاچه نقش داشته باشند.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه زریبار
دریاچه زریوار یکی از تالابهای مهم کشور و پنگاه حیات وحش نیز به شمار میرود که تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد. این دریاچه بهعنوان یک واحد اکولوژیکی و اکوسیستم آبی در کردستان پدیدهای بسیار نادر است که گونههای جانوری و گیاهی بینظیری را در خود جای داده است.
پوشش غالب اراضی این ناحیه را جنگل و بیشهزارهای نیمه انبوه تشکیل میدهند که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است و گونههای جنگلی دیگر مانند گلابی وحشی، زالزالک و بادام در شیبها و نقاط مختلف آن دیده میشود.
تفریح های متنوع در اطراف این دریاچه
تفریحهای آبی: قایق سواری (پدالی و موتوری)، اسکی روی آب و ماهیگیری از تفریحهای دریاچه زریوار است. البته لازم است بدانید مجوز ماهیگیری در دریاچه زریوار از اوایل شهریورماه تا آخر اسفندماه صادر میشود و خارج از این بازه، صید ماهی ممنوع است.
تفریحهای زمستانی: با یخ زدن سطح دریاچه زریوار در فصل زمستان فرصت مناسبی برای تفریحهای مهیجی چون اسکی و اسکیت فراهم میشود.
پاراگلایدر: در دریاچه زریوار سایت پرواز وجود دارد و شما میتوانید بر فزار این این دریاچه با پاراگلایدر پرواز کنید و از تماشای چشمانداز بینظیر آن لذت ببرید.
پرنده نگری: دریاچه زریوار یکی از بهترین مکانها برای علاقهمندان به پرنده نگری است. در فصل زمستان و مهاجرت پرندگان، گونههای بیشماری از جمله لکلکها مهمان این تالاب و حتی روستاهای اطراف میشوند.
امکانات رفاهی و اقامتی دریاچه زریوار
در جوار دریاچه زریوار مجتمع ساحلی زریوار قرار دارد که با داشتن امکانات متنوع و متعدد، دریاچهگردی شما را تکمیل میکند. بنابراین در در دریاچه زریبار همه چیز برای داشتن یک گردش عالی فراهم است. از رستوران، سوپر مارکت، پارک و پارکینگ گرفته تا فروشندههای محلی که در حاشیه دریاچه بساط فروششان را پهن کردهاند.
اگر قصد اقامت در دریاچه زریوار را دارید و دوست دارید شب را نیز در این مکان بمانید تا از آرامش و سکوت شبانگاهی زریبار لذت ببرید، یکی از گزینههای مناسب برای کاهش هزینهها برپایی چادر و شب مانی در حاشیه زریوار است که در این مکان فراهم است. مسافران زیادی شب را این گونه در کنار زریبار سپری میکنند؛ پس با خیال راحت به گردش و تفریح بپردازید.
علاوه بر این، برای اسکان در دریاچه زریوار، میتوانید با اجاره سوئیت و ویلا شب را سپری کنید. همچنین هتلها و مراکز اقامتی متعددی وجود دارد که چشمانداز فوقالعادهای هم به منظره زیبا و تماشایی دریاچه زریوار دارند.
راه دسترسی به دریاچه زریوار
از هر کجای ایران که قصد سفر دارید خود را به شهر مریوان در استان کردستان
برسانید. بهترین مسیر دسترسی به شهر مریوان از جاده سنندج - مریوان است؛
اما اگر ساکن استانهای شمال غربی کشور هستید و از شمال استان کردستان وارد
این منطقه می شوید، میتوانید خود را مستقیم به شهر مریوان برسانید. با
رسیدن به مقصد، تنها سه کیلومتر با دریاچه زریوار فاصله دارید و باید
جادهای که از مریوان به بایوه در نزدیکی مرز عراق میرود را در پیش
بگیرید.
سفر به دریاچه زریوار در فصل بهار و تابستان، علاوه بر چشماندازهای
بینظیر طبیعی این دریاچه، آبوهوای معتدل و نسیم خنکی را نصیب
بازدیدکنندگان میکند. پیشنهاد میکنیم برای سفر به این تالاب، این دو فصل
را در اولویت قرار دهید.
دریاچه زریوار در فصل زمستان نیز جلوه و زیبایی منحصر به فردی دارد و اگر
خوش شانس باشید با سطح یخ زده دریاچه روبهرو خواهید شد و از قدم زدن روی
آن لذت خواهید.
تالاب زریوار
تالاب آب شیرین زریوار یا زریبار که در ۱۳۰ کیلومتری شمال غربی سنندج و در ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان واقع شده یکی از جاهای دیدنی کردستان است. تالاب زریوار یکی از دریاچههای منحصربهفرد آب شیرین در جهان است که در زمان مهاجرت پرندگان به محلی مناسب برای جوجهآوری تبدیل میشود. طبق مصوبه ۳۰۴ سال ۱۳۸۸ کمیسیون امور زیربنایی صنعت معدن و تجارت، تالاب زریوار به یکی از پناهگاههای حیاتوحش زریوار تبدیل شد. کارکردهای اکولوژیکی زریبار بهعنوان یکی از جاهای دیدنی سنندج باعث شده تا این منطقه بهعنوان تنظیمکننده رژیم آبی برای حمایت از گیاهان و حیوانات بهویژه پرندگان آبزی تبدیل شود.
تالاب زریوار یکی از معدود تالابهای آب شیرین در ایران است که هیچ رودخانه دائمی بهمنظور تأمین آب به آن متصل نیست و معمولاً از طریق چشمههای متعددی که در بخش غربی و کف تالاب وجود دارند تغذیه میشود. بهطورکلی میتوان گفت که منابع تأمین آب تالاب شامل باران، چشمههای کف تالاب و اطراف آن و آبهای سطحی است. مازاد یا سرریز آب تالاب به مصرف کشاورزی میرسد و در برخی مواقع به دلیل کم آبی با در نظر گرفتن تمهیداتی از آب تالار برای آب کشاورزی نیز استفاده میشود. تالاب به رودخانه زریوار متصل شده و با پیوستن به رودخانه مریوان به سمت جنوب جاری میشود. رودخانه مریوان با پیوستن به چند رود دیگر منجر به شکلگیری رودخانه مهم سیروان شده است.
بهترین زمان برای بازدیداز این تالاب در فصل بهار وتابستان می باشد.