آشنایی با انواع گل های زینتی

آشنایی با انواع گل های زینتی
(پنج شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۱) ۱۶:۰۱

واژه زینتی، به گیاهانی اتلاق می‌شود که بارزترین خصیصه آن‌ها، زیبایی آن‌هاست. برخی از آن‌ها معمولا به دلیل داشتن گل‌های جذاب در باغچه‌ها کاشته می‌شوند. هدف از کاشت چنین گیاهانی در وهله نخست، بهره بردن از ظاهر آن‌هاست و ویژگی‌های دیگری مانند ارتفاع، میوه، رنگ، قابلیت ایجاد حصار و … در مرتبه بعدی هستند. برخی دیگر در گلدان کاشته شده و به درون خانه‌ها راه یافته‌اند و در تزیین دکوراسیون منزل کاربرد زیادی دارند. ویژگی‌های زیبایی شناسی گیاهان را باید در برگ‌ها، عطر، میوه و ساقه آنها جست و جو کنید.

گیاهان و درختان زینتی

نگهداری گیاهان زینتی در منزل نه تنها زیبایی خانه را دو چندان می‌کند بلکه اثرات مثبت روانی دارد. بیشتر گیاهانی که در فضای آپارتمان قابل نگهداری هستند بومی مناطق استوایی و نیمه استوایی هستند. برای نگهداری این گیاهان باید به شرایطی همچون نور، آبیاری، مخلوط خاک و دما توجه کرد. در این مطلب به معرفی انواع گیاهان زینتی می‌پردازیم.

کالانکوئه

کالانکوئه بومی ماداگاسکار است و برگ‌های گوشتی و ضخیم دارد. این گیاه از اواسط زمستان تا اواسط بهار گل‌های صورتی و قرمز کمرنگ می‌دهد. گونه‌ای از این گیاهان گل‌های کوچکی دارند، اما به دلیل برگ‌های زیبایشان همچنان ارزش نگه داری در آپارتمان را دارند.

سانسوریا

سانسوریا یکی از زیباترین انواع گیاهان زینتی است. این گیاه بومی آفریقاست، دارای برگ‌های بلند، کشیده و خاردار به شکل سرنیزه و با حاشیه زرد است. ارتفاع برگ‌های آن می‌تواند به یک متر برسد. این گیاه خوشبختانه در برابر خشکی و سایه مقاوم است.

پیرومیا

پیرومیا گیاهی همیشه سبز و بومی مناطق گرمسیری همچون آمریکای جنوبی و آفریقای جنوبی و مرکزی است. این گیاه جثه‌ای کوچک دارد و دارای برگ‌های گوشتی و نیمه گوشتی است. انواع مختلفی از پیرومیا وجود دارد که بر اساس شکل ظاهری و نحوه‌ی رشد به سه گروه اصلی تقسیم می‌شوند.

گروه اول معمولا دارای برگ‌های گوشتی و قلبی شکل هستند و دمبرگ آن‌ها قرمز است.
گروه دوم ساقه‌های بلند و قرمز رنگ دارند، ساقه و برگ‌های برخی از گیاهان متعلق به این گروه گوشتی است و در برخی از آن‌ها سطح برگ با مو‌های ظریفی پوشیده شده است.
گروه سوم گونه بالارونده هستند که به داربست بسته می‌شوند و یا برای گلدان‌های آویزان مناسبند. برخی ازگیاهان این گروه دارای ساقه قرمز و برگ‌های ظریف نقره‌ای و برخی دیگر دارای برگ‌های سبز و گوشتی اند.

شفلرا

شفلرا یکی دیگر از انواع گیاهان زینتی است. شفلرا بومی استرالیاست و دارای برگ‌های سبز روش و براق است که معمولا ۹-۲۰ سانتی‌متر طول و ۴-۱۰ سانتی‌متر پهنا دارند. این گل دمبرگ‌های بلندی دارد و در بخش انتهایی برگ‌های پنجه‌ای شکل دارد؛ و دارای گل‌های خوشه‌ای کوچک است. در صورتی که شرایط رشد این گیاه مناسب باشد می‌تواند ارتفاع آن به ۶ متر هم برسد.

نخل مرداب (چتر گیا، پنجه کلاغی)

نخل مرداب از انواع گیاهان زینتی است که به راحتی در آپارتمان می‌توان آن را پرورش داد. این گیاه دارای برگ‌های خشن سبز تیره و خطی شکل است که از سطح خاک می‌رویند. ساقه این گیاه سخت است و در انتها ساقه براکته‌های آبشاری مانند دارد. در شرایط مناسب ارتفاع این گیاه می‌تواند به ۱۵۰ سانتی‌متر هم برسد.

فلفل زینتی

فلفل زینتی یکی از زیباترین انواع گیاهان زینتی است که باید آن را در راه پله، تراس یا پاسیو نگه داری کرد. دارای برگ‌های قلبی شکل و نوک تیز است و رنگ میوه آن از زرد تا قرمز کمرنگ و قرمز لاکی متغیر است. میوه‌های این گیاه خوراکی است و به قدری تند است که خوردن آن کار هرکسی نیست!

برگ بیدی

برگ بیدی یکی دیگر از انواع گیاهان زینتی که به راحتی در آپارتمان رشد می‌کند. برگ‌های برگ بیدی نوک تیز و دارای دو رنگ متفاوتند. برگ‌ها در اغلب اوقات سبز و کرم هستند، اما رنگ بنفش آن نیز وجود دارد.

حسن یوسف

حسن یوسف یکی دیگر از انواع گیاهان زینتی است که تنوع رنگ زیادی دارد. این گیاه ساقه‌های چهارگوش دارد و دارای برگ‌های متنوع سبز مایل به زرد، زرد طلایی، قرمز یا ارغوانی مایل به سیاه است. نگه داری از این گیاه در فصل سرد خارج از آپارتمان این گیاه را از بین می‌برد.

فیکوس

فیکوس الاستیکا یکی از قدیمی‌ترین انواع گیاهان زینتی است که به راحتی می‌توان آن را در منزل نگه داشت. این گیاه دارای برگ‌های چرمی، براق و نوک تیز که به صورت متناوب در طول ساقه آن می‌رویند. در صورت شکسته شدن برگ‌ها و ساقه‌ی این گیاه ماده چسبناکی خارج می‌شود که می‌توان از آن لاستیک تهیه کرد. برخی از افراد به این ماده حساسیت دارند.

کروتون

کروتون یکی از محبوبترین انواع گیاهان زینتی است و رنگ برگ‌های آن مخلوطی از سبز سفید، زرد، قرمز، صورتی، سیاه و نارنجی می‌باشد. شکل برگ‌های آن از خطی تا تخم مرغی متغیر است. ارتفاع این گیاه در گلدان می‌تواند به ۶۰ ساتی متر هم برسد و بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر گسترش یابند.

درخت طلایی

متعلق به هند بوده و بستر گل‌های کرالا است. علاوه بر اضافه کردن زیبایی به باغچه شما، این گیاه دارای خواص درمانی متعددی است.

گل‌مر یا درخت آتشین

رایج‌ترین درخت گلدار در سراسر هند است. این گیاه نیز دارای خواص درمانی مختلفی است، اما دلیل اصلی توجه به ان گل‌های نارنجی- قرمز و برگ‌های سرخس مانندش است.

نخل دم ماهی

یک نخل گلدار است که ممکن است در حاشیه جاده‌ها دیده شود.

درخت کاج
درخت کاج نیز از محبوب‌ترین و رایج‌ترین درخت‌های سراسر دنیاست که دارای میوه‌ای مخروطی شکل است. کاج معمولا در حواشی ساحل‌ها و کنار دریاها کاشته می‌شود و علاوه بر داشتن ظاهری زیبا، به عنوان بادشکن نیز عمل می‌کند.

آشوکا
آشوکا دروغین نیز یک درخت محبوب دیگر است که متعلق به هند می‌باشد. آشوکا زیباست و می‌تواند میزان آلودگی صوتی را نیز کاهش دهد!

بنجامین
فیکوس بنجامین به صورت طبیعی یک درخت است، اما امروزه به جهت ارزش بن سای بودن خود کاشته می‌‎شود و انتخابی عالی برای داشتن گیاهی زینتی در خانه و محل کار است.

گیاه بامبو
مانند گل‌های کورینیجی (گیاهی در هند)، گل بامبو نیز تنها یکبار به وجود می‌آید. با این وجود هنوز هم گیاه بامبو یک عضو جدانشدنی در بسیاری از دکوراسیون‌های داخلی به شمار می‌رود. جالب است بدانید، بامبو یکی از پرتکرارترین جستجوهای آنلاین برای هدیه دادن است! بامبود در فنگ‌شویی نیز توصیه شده و متخصصین ناسا نیزآنرا در گروه گیاهان تصفیه کننده هوا قرار داده‌اند.
سایر نمونه‌های درختان زینتی، درخت سیب، گلابی، گیلاس و یاس بنفش است. اغلب درخت‌های زینتی برگ‌ریز هستند، یعنی در فصل زمستان برگ‌های خود را از دست داده و دوباره در بهار برگ‌های جدید در درخت رشد خواهند کرد.

چمن زینتی

چمن‌های زینتی، علف‌هایی واقعی هستند که برای مقاصد تزیینی کاشته می‌شوند. این گیاهان علف مانند، معمولا گیاهان علفی چندساله بوده و می‌توانند از انواع همیشه سبز نیز باشند. آن‌ها دارای رگه‌های موازی در سطح خود بوده و برگ‌هایی نازک و بلند دارند. بعضی از آنها ممکن است بافت‌های چوبی نیز داشته باشند.
این گونه سبزه‌ها در بسیاری از کشورها برای تزیین حیاط‌ جلویی منازل بسیار مورد مصرف قرار می‌گیرند. این علف‌ها با داشتن بافت، رنگ و حالت خطی و ظریف خود، ظاهری چشمگیر ایجاد می‌کنند. چمن‌های زینتی همیشه سبز هستند؛ مانند پامپاس ارغوانی، جگن، علف بره، بامبو، فاکستیل و پاپیروس.

گیاهان زینتی گیاه دارویی
این نوع از گیاهان دارویی زینتی برای خاصیت درمانی و خواص عطرهای خود کاشته می‌شوند. آن‌ها غالبا گیاهان خوراکی مورد استفاده در آشپزخانه هستند و رایحه خوشی دارند. بعضی از آن‌ها مانند رزماری، اسطخودوس، مریم گلی و نعنا بسیار رایج بوده و در حقیقت، کاملا مصارف خانگی و خوراکی دارند. از جمله گیاهان خوراکی زینتی نیز می‌توان به آویشن، ریحان، رزماری و لیمو اشاره کرد.

مخروطیان زینتی

مخروطیان از جمله محبوب‌ترین درختان و درختچه‌های همیشه سبز هستند. آن‌ها در تمام طول سال سبز باقی می‌مانند، بدون اینکه از تغییرات آب و هوا تاثیری بگیرند. تعدادی از انواع بسیار معروف این درختان سدر، صنوبر و سرو هستند. در کنار این گیاهان، بنسای، کاکتوس و ساکولنت‌ها همگی به عنوان نوعی از مخروطیان زینتی تلقی می‌شوند.

کاکتوس و ساکولنت‌ها

کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها، گونه‌ای مقاوم در بین گیاهان بوده و دارای قدی کوتاه هستند. کاشت و نگهداری آن‌ها در محیط‌های داخلی بسیار آسان است (هم در خانه و هم در محیط کار). بونسای، بامبوها و سرخس‌ها به بهترین شکل با زندگی مدرن و دمای داخلی تطبیق پیدا کرده‌اند. آن‌ها را می‌توانید در خاک کاشته و یا حتی در گلدان‌های بسیار کوچک برای قرار دادن روی میز کار نیز بکارید.

به طور میانگین، حدود 15000 گونه از کاکتوس در سراسر جهان وجود دارد که هر کدام از آن‌ها با تنوع آب و هوایی مختلف محیط خود سازگار شده‌اند. ساکولنت‌ها به میزان بالایی برای زندگی در محیط جدید همگام شده‌اند. این گیاهان دارای برگ‌های ضخیم و نوک تیز بوده که رطوبت را در خود نگه می‌دارند و این باعث شده که آن‌ها در زمره گیاهان آپارتمانی با نگهداری آسان قرار بگیرند.

ساکولنت‌ها می‌توانند رطوبت خود را در هوای خشک و یا محیط دارای دستگاه‌های سرمایشی/ گرمایشی به خوبی حفظ کنند و پوشش مومی موجود در سطح برگ‌ها نیز به حفظ آب کمک می‌کند. چنین سازگاری‌هایی با محیط، سبب شده تا آن‌ها به یک انتخاب محبوب برای حضور در منازل و محیط‌های کاری تبدیل شوند. همچنین ساکولنت‌ها به از بین بردن آلاینده‌های مضر موجود در هوای بسته کمک می‌کنند.

درخت‌ها و درختچه‌های خاس

درخت‌ها و درختچه‌های خاس، با برگ‌های درخشان و میوه‌های قرمز براق خود، یکی از گیاهان زینتی محبوب به شمار می‌روند. بعضی از درختان خانواده خاس، مانند داهون، می‌توانند به ارتفاع 12 متر برسند، در حالی که انواع کوتاه درختان خاس تنها تا 2 الی 2.5 متر رشد می‌کنند. اغلب این درختان نور کامل تا جزئی خورشید را ترجیح داده و در خاکی غنی، مرطوب و دارای زه کشی عالی رشد می‌کنند.

گل‌های یک ساله زینتی

این گل‌های جذاب و بزرگ، تنها دارای یک فصل شکوفه‌دهی هستند. این گیاهان یکساله، رشد آسانی داشته و دنیایی از رنگ و زیبایی را به باغچه هدیه می‌دهند.

گل‌های چندساله زینتی

گلهای زینتی چندساله، گیاهانی هستند که هر سال وارد یک فاز دوره‌ای شکوفه‌دهی می‌شوند. در حالی که برگ‌های زیبای آنها همواره پابرجاست، اما گلدهی تنها در بازه مشخصی از سال رخ می‌دهد. گل‌ها پژمرده شده و می‌میرند و سال بعد نیز دوباره به گل می‌نشینند. از میان گیاهان گلدار چندساله، رایج‌ترین آن‌ها رزها، لاله، نرگس، گل جعفری (همیشه بهار)، اطلسی، گل کاغذی و لیلیوم هستند.

پیاز‌های زینتی

پیازهای زینتی عمر کوتاهی دارند، اما در همین عمر کوتاه جلوه بی‎نظیری به باغچه می‌بخشند. آنها برای فصول بهار و تابستان مناسب بوده و دارای گل‌های زیبایی هستند که برای تمام مناظر و محیط‌ها مناسب است. لاله، نرگس، نمونه‌هایی از تنوع پیازهای زینتی هستند. این پیازها باید با آغاز فصل زمستان از خاک خارج شوند. می‌توانید آنها را نگه داشته و مجددا در فصل بهار برای شکوفه‌دهی بکارید.

نگهداری گیاهان زینتی

بسیاری از گل و گیاهان زینتی به اقدامات خاصی در زمینه نگهداری نیازی ندارند. با این وجود بعضی از آن‌ها به نگهداری خاصی مانند کوددهی، آبیاری، مالچ پاشی و هرس کردن احتیاج دارند. اگر شما از درختچه و یا گیاهان یک‌ساله و چندساله نگهداری می‌کنید، باید آن‌ها را برای کنترل آفات، سم پاشی کنید. اما اگر فرصت کافی برای انجام این کار را نیز ندارید، می‌توانید سراغ گیاهان زینتی بروید که به توجه کمتری نیاز دارند. این گیاهان درعین حال که می‌توانند فضا را بسیار زیباتر نمایند، از نظر مالی هم بار سنگینی را به شما تحمیل نمی‌کنند. همچنین اگر بن سای دارید، آن هم برای حفظ ساختار خود به هرس کردن نیاز دارد. اگر آن را هرس نکنید، ارزش تزیینی خود را از دست خواهد داد.

تعداد بازدید : ۲۷۴
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید